Közép- és Kelet-Európában tavaly 1,6 milliárd euró magán- és kockázati tőkebefektetés valósult meg, ami a legmagasabb érték 2009 óta az Invest Europe MTI-hez kedden eljuttatott legfrissebb elemzése szerint.

pTavaly hazánkban a tőkebefektetések 36 százaléka az üzleti és ipari szférába került – fotó: zerogtech.org

A tavalyi 1,6 milliárd eurónyi magán-és kockázati tőkebefektetés 45 százaléka Lengyelországban, 11 százaléka Csehországban, 10 százaléka Litvániában, 9 százaléka Romániában és 6 százaléka pedig Magyarországon valósult meg. Ez az öt ország tette ki a régió összes kockázati- és magántőke befektetéseinek 81 százalékát, illetve a befektetésekben részesült vállalatok kétharmada is itt található. Ugyanakkor a régióba áramló magán- és kockázati tőkebefektetések a teljes európai befektetési aktivitás csupán 3 százalékát teszi ki – jegyezték meg az elemzésben.

A régióban a tőkebefektetések legnagyobb részét, 23 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be, második helyen, 22 százalékkal az informatikai és elektronikai szektor állt. Hangsúlyozták: Magyarországon ehhez képest tavaly a tőkebefektetések 36 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatásokba, 17 százalékot az informatika és elektronika-, míg 13 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be.

Míg 2015-ben a régióban gyűjtött magántőke értéke alig 418 millió euró volt, addig tavaly ez az érték 621 millió eurót tett ki. Ez 49 százalékos növekedést jelent, ami összhangban van az összeurópai trenddel, ahol 32 százalékkal több tőkegyűjtés volt tavaly, mint 2015-ben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyobb alapkezelők visszatértek a piacra –  tették hozzá.