Összesen 14,5 milliárd forintot nyert el 590 mikro-, kis és középvállalkozás (kkv) versenyképességének erősítésére, beruházások végrehajtására, illetve kutatásfejlesztésre, a fejlesztéseik összértéke eléri a 28,5 milliárd forintot – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

dasd540 kkv kapott támogatást – fotó: visaforex.net

A tájékoztatás szerint 11,3 milliárd forintot nyert el 540 mikro-, kis- és középvállalkozás termelési kapacitásainak bővítésére, ezzel 23 milliárd forint értékben valósulnak majd meg beruházások. A támogatásból a kkv-knak lehetőségük van új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, illetve információs technológiafejlesztésre. A nyertesek célul tűzték ki a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelését is.

Az államtitkár közölte, hogy 45 kkv több mint 3 milliárd forintot fordíthat új termékek létrehozására, új technológiák kifejlesztésére, illetve új szolgáltatások kialakítására. A vállalkozások összesen közel 5,5 milliárd értékű fejlesztést valósíthatnak meg. Az elnyert összeget fordíthatják kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, vagy projektmenedzsmentre, magyarországi vagy külföldi kiállításon vagy vásáron történő részvételre, illetve iparjogvédelemre.

A Magyar Földtani és Geográfiai Intézet 650 millió forintot nyert el kutatási infrastruktúrája nemzetközi versenyképességének erősítésére. Rákossy Balázs tájékoztatott arról is, hogy 14 érdekképviseleti szervezet is elnyert összesen 1 milliárd forintot munkahelyi egészség és biztonság fejlesztésére. Közel 10 ezer munkavállaló és munkáltató kaphat így a munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatosan célzott tájékoztatást.