A GE hivatalosan is bejelentette, hogy jelentős átalakuláson megy át. Az eddigi gép és berendezésgyártó iparvállalatból digitális iparvállalattá fog átalakulni. A vállalat célja, hogy adatelemzésre épülő digitális szolgáltatásai révén 2020-ra 6 milliárd dollárral növelje éves árbevételét.

General Electric DigitalizációGeneral Electric digitális iparvállalattá fog alakulni - fotó: GE

Az új irányvonal potenciáját jól példázza a General Electric új karbantartás csökkentő rendszere. GE Power gázturbinás erőműveket és azok alkatrészeit gyártó veresegyházi gyára egy év alatt több mint 25%-al csökkentette karbantartási kiadásait a prediktív technológiáinak segítségével.

A hatékonyság javulása főként a gyártás során használt plazma pisztolyok hanganalizátoros vizsgálatára épülő, megelőző karbantartási technológia. Az említett digitális innováció segítségével a vállalat megháromszorozta a nagy értékű plazma spray berendezések élettartamát. A plazma spray-ket a veresegyházi gyárban egy speciális gyártási eljárás során használják. Segítségükkel 14.000 Celsius fokon, vagyis a Nap felszíni hőmérsékletével megegyező hőmérsékleten fújnak kerámia port a vállalat által gyártott turbina alkatrészekre.

„A GE a jövőben elsősorban azokra az iparágakra és termékekre fog összpontosítani, amelyben mind a gyártási folyamat mind pedig maga a termék is teljes mértékben digitalizálható.” – mondta Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke.

A GE az elmúlt 2 évben 33 milliárd forint befektetéssel mintegy 2.500 nagy hozzáadott értéket előállító, digitális szolgáltatásokkal támogatott pozíciót hozott létre Magyarországon. A céljuk a jövőben is az, hogy az adatelemzésre épülő IoT megoldásokkal növeljék az általuk előállított értéket.