A 4000 km-es túraverseny a hétvégén indult Münchenből. A 9 napos esemény egyik állomása a Budapesti hősök tere lesz, ahol a Magyar Elektromobilitás Szövetség szervezésében ingyenes családi programot szerveznek a versenyzők fogadására.

eTourEurope elektromos rallyversenyeTourEurope elektromos autó verseny - fotó: Werner Hillebrand-Hansen - CC BY-SA 2.0

Az eTourEurope elnevezésű verseny kilenc nap alatt tizenkét országot jár be. A versenyt az elektromos autók rallyjának is nevezik, hiszen kizárólag elektromos hajtású gépjárművek vehetnek részt rajta. A verseny már negyedik alkalommal került megrendezésre. Célja, hogy népszerűsítsék az elektromos meghajtást, továbbá, hogy demonstrálják a technológia megbízhatóságát és teljesítményét. Idén első alkalommal lesz Budapest a kiemelt helyszínek között, ez többek között azért is valósulhatott meg, mert idén a 14 induló között két magyar csapat is található.

Az eTourEurope célja, hogy a versenyek és túrák tapasztalatainak felhasználásával felhívja a döntéshozók figyelmét a megbízható sűrűségű, szabványokban egységes és könnyen hozzáférhető töltőhálózatok szükségességére. A cél, hogy a mobilitás környezetbarát, fenntartható volta mellett kényelmes is legyen, és a járművezetők számára az átállás ne jelentsen túl nagy kompromisszumot. A gyorstöltők számának növelése elengedhetetlen az elektromos járművek nagyobb arányú elterjedéséhez.

A 2017-es eTourEurope versenyútvonal térképeA 2017-es eTourEurope versenyútvonal térképe - kép forrása: eTourEurope

„Be part of it!”, azaz „Légy része!” szlogennel, akárcsak a túra többi állomásán, Budapesten is találkozóra hívják a villanyautók és egyéb elektromos járművek tulajdonosait és az emobilitás iránt érdeklődő látogatókat. A „Budapest Electric” kezdeményezés egy rekordkísérlet, a cél 100 elektromos jármű felvonultatása egy helyen. A vakáció első napján, június 16-án 14 és 20 óra között a Hősök terére ellátogató kicsik és nagyok számos egyéb program mellett elektromos motorkerékpárokat, kerékpárokat, rollereket és Segway-t is kipróbálhatnak az ingyenes családi napon.