További városok is csatlakoznak a Münchenben tervezett rendelethez. Hamarosan Stuttgart és más német városok is lépéseket fognak tenni a kevésbé korszerű dízeljárművek károsanyag-kibocsátásának visszaszorításáért.

München városi látképEgyre magasabb a károsanyag kibocsátás München városában - fotó: Alexas_Fotos

München város vezetése kitiltaná a károsanyag-kibocsátás magas szintje miatt a kevésbé korszerű dízeljárműveket.

„Szeretnénk elkerülni az efféle korlátozások bevezetését, azonban a friss müncheni légszennyezettségi adatok ismeretében úgy tűnik, a lépés mégis elkerülhetetlen lesz a jövőben." – Nyilatkozta Dieter Reiter, München polgármestere Süddeutsche Zeitung nevű lapnak.

A legutóbb mért müncheni nitrogén-oxid-szinteket sokkolónak nevezte a városvezető, elmondása szerint meghökkentően magas a szennyezettség. A németországi piaci felmérések alapján az új autót vásárlók egyre kisebb része választ dízel modellt. Tavaly a forgalomba állított gépjárműveknek több mint 20%-a volt dízel meghajtású, ez a szám valószínűleg tovább fog csökkenni a korlátozó rendeleteknek köszönhetően.

A dízel modelleknek egyébként is bizonytalan jövőjét tovább nehezítik majd ezek a tiltások. Németország példáját a jövőben több nagyváros is követheti majd, ami azt jelentené, hogy a dízelnek végleg leáldozott.