A forgalomba állított új gépjárművek száma a gazdasági válság hatására mélypontra került. Európai felmérések szerint csak mostanra kezd visszaállni a válság előtti állapot.

forgalmas autóút

Európa szerte minden autógyártó rekord eladásokról számolhatott be májusban. Az Európai Autógyártók Szövetségének pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban 1 millió 433 ezer 236 autót helyeztek forgalomba. Ez 7,7 százalékkal magasabb, az egy évvel korábbi eladásoknál.

Az eredmény megközelíti a 2007 májusában regisztrált, éppen az autóipart sújtó gazdasági válság kitörése előtti szinteket. Hat keserves év után 2014-ben kezdtek el növekedni az autóeladások, azóta szinte minden hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma.

Nagy-Britannia kivételével remekül teljesítettek májusban a legnagyobb piacok: Németországban 12,9 százalékkal, Spanyolországban 11,2 százalékkal, Franciaországban 8,9 százalékkal, Olaszországban pedig 11,2 százalékkal emelkedett a forgalomba került új autók száma. Nagy-Britanniában viszont rekordmértékű, 8,5 százalékos visszaesést mértek.