A tankönyv nem helyettesíti a 21/2010 (V.14) NFGM rendeletben megfogalmazott kompetencia szinteket, de segíti mind az oktatót, mind a hallgatót közös céljaik elérésében, illetve üzemeltetői felelősség hatáskörében eljáró kollégákat céljaik megvalósításában.

industrialFotó: pexels.com

"Amennyiben adott üzemben nem akadályozható meg a robbanásveszélyes légkör megjelenése, vagy olyan gépet, eszközt, berendezést kívánunk gyártani és/vagy forgalmazni az Európai Unióban, melyeket robbanásveszélyes környezetben kell telepíteni, használni, akkor tisztában kell lennünk vele, mi is az az ATEX Direktíva, ideértve mind a műszaki és kémiai, mind a jogi vonatkozásokat – különös tekintettel a két ATEX irányelvre –, valamint a megfelelő szabványok hasznos – kötelező – útmutatásait is ismernünk kell."

A kompetencialeltár egyszerre szólítja meg az üzemében ATEX forgatókönyvekkel dolgozó munkáltatót és az ATEX tanúsított gépek, eszközök és berendezések gyártóit/importőreit, olyan alapvető ATEX kapcsolt információkat biztosítva, melyek lehetővé teszik az egyszerűbb ATEX típusú problémák önálló megoldását, illetve komplexebb esetekben a megfelelő válaszok kidolgozását.

A tankönyv mindenkinek a hasznára válhat, aki az ATEX területén dolgozik. Az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg a tankönyv tartalomjegyzékét és az előszót. Érdeklődni a tankonyv@exnb.eu email címen van lehetőség.