Az új mesterséges intelligencia megtanulja az egyes alkalmazásokat, figyelmezteti az operátorokat az esetleges meghibásodásokra és megoldást kínál.

Ipari folyamatok során a diagnosztikai célú analitikák megalkotása mindig is olyan szakértő adatkutatók munkáját igényelte, akik mélységében ismerték az analitika alanyaként szolgáló egyes alkalmazásokat. Ezek a szakértők heteket, hónapokat vagy akár éveket töltöttek a rendszer megismerésével és modellezésével. Ezt a szakértelmet hordozza magában az új Project Sherlock mesterséges intelligencia (AI) modul, amelyet a közelmúltban mutatott be a Rockwell Automation, a vállalat houstoni Automation Fair szakvásárán.

Az adatvezérelt analitikai algoritmust tartalmazó modul közvetlenül a vezérlő vázához csatlakoztatható. Telepítést követően a Project Sherlock AI egy új, fizikaalapú modellezést felhasználva „megtanulja” a vezérlő által kezelt alkalmazást. A modul a vezérlő által használt változók áttanulmányozásával beazonosítja az alkalmazást, vagy lehetőséget ad a felhasználó számára, hogy AOI (add-on-instruction) igénybevételével, a bemenő és kijövő adatok kiválasztásával megadja, hogy milyen alkalmazást szeretne modellezni. A Project Sherlock AI ezt követően tanul a vezérlőn áthaladó adatokból és felépíti a modellt. Ez a folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe. Nincs szükség hatalmas mennyiségű historikus adathalmazra, és az adatnak nem kell elhagynia az automatizálás szintjét sem.

A vállalat székhelye – fotó: Rockwell Automation

Miután felépült a modell, a Project Sherlock folyamatosan figyeli a működést, és keresi azokat az anomáliákat, amelyek a megtanult elvek alapján felállított modellel ütköznek. Ha problémát észlel, figyelmeztetést küld a HMI kijelzőre vagy az áttekintő felületre. A jövőbeni változatok a diagnosztikán kívül javaslatokat tesznek majd a felhasználóknak az egyes problémák megoldására vagy a rendszer paramétereinek automatikus módosítására, amellyel emberi beavatkozás nélkül javíthatók a hibák.

„A Project Sherlock egy egyszerűen telepíthető csomagban kínál lenyűgözően intelligens analitikát az ipari gyártóvállalatok számára” – összegezte Jonathan Wise, a Rockwell Automation Control and Visualization Business üzletágának platformvezetője. „Az ügyfeleink már elindultak a digitális átalakulás útján, így a termelési adatok felhasználásával képesek növelni az üzleti eredményeket, és nincs idejük arra, hogy szakértők által összeállított analitikákat kelljen kivárniuk. Ha akadna is elég ipari adatszakértő, nem mindegyik vállalatnak van arra ideje vagy pénze, hogy alkalmazza őket. Ez a gépi tanulást alkalmazó eszköz rendkívül hatékony analitikákat készít a vállalat automatizálási infrastruktúráját felhasználva, így külön erőfeszítés nélkül, a Logix hátlapra való telepítést követően pár pillanaton belül már értéket teremt a vállalatnak.”

A fizikaalapú modellezésnek és az ipari alkalmazásokban gyökerező hátterének köszönhetően más mesterséges intelligenciákkal összehasonlítva a Project Sherlock diagnosztikái drasztikusan csökkentik a téves riasztások számát. A modul például meg tudja állapítani, hogy egy kazán hőmérsékletében bekövetkező változás egy, a folyamat korábbi szakaszainak működéséből fakadó normális változás vagy helyesbítést igénylő anomália.

A Project Sherlock első verziója már tartalmaz kazánok, szivattyúk és fagyasztókészülékek működtetéséhez készített, használatra kész sablonokat, amelyek ideálisan alkalmazhatóak gyártási folyamatokban és hibrid alkalmazásokban. A felhasználók a vezetett konfigurálással további alkalmazásokat is modellezhetnek.

A modul kommunikációjának prioritását a vezérlővel lehet megszabni, így a küldött adatmennyiséget és a kommunikáció intervallumát a felhasználók határozhatják meg. A modul nem növeli a vezérlő processzorának terhelését és nem növeli a hálózat forgalmát sem. A Project Sherlock AI pilot projektjei már másfél éve folyamatosan futnak, és jól láthatók az eredmények is. Az ügyfelek 2018 közepétől vásárolhatják meg a modult.

A mesterséges intelligencia motor egy nagyobb, folyamatosan bővülő analitikai ökoszisztéma része a Rockwell Automation kínálatában, amely az üzem valamennyi berendezését, gépét és rendszerét magába foglalja, sőt kiterjed a vállalat egészére is. A Rockwell Automation fejlesztőinek köszönhetően a FactoryTalk Analytics for Devices felhasználói is csatlakozhatnak a Project Sherlock AI-hoz a Shelby chatboton és aktivitáskártyákon keresztül. A Project Sherlock AI analitikái egyszerűen integrálhatók a FactoryTalk Analytics Platformba, így az üzemi adatok hasznosíthatók az üzleti intelligenciát meghatározó stratégiákban.