A készülő műholdat a MASAT-1 megalkotásában is részt vevő kutatócsapat építi a BME falai között, és várhatóan jövőre kerülhet majd a világűrbe.

smogPusztán 5cm egy-egy oldala – fotó: MTI / Balaton József

Az újabb cubesat, a SMOG-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mikrohullámú távérzékelés laboratóriumában kerül megépítésre. A pocketqube kategóriába tartozó űreszköz minden oldala 5 cm és mindössze egy kézikamera akkumulátora fogja működtetni. A műhold fő feladata az elektroszmog, ezen belül is a tévétornyok által kibocsájtott elszökő elektromágneses hullámok mérése lesz. 

Kedden este a VI. Schönherz Meetupon Dr. Gschwindt András, a fejlesztői csoport projektvezetője árulta el, hogy az elektroszmog feltérképezésének ötletét egyik barátja adta, aki bőröndjében bekapcsolva felejtette a telefonját repülőútja során, leszállva pedig meglepődve tapasztalta, hogy
tizenegyezer méteren is kapott üzeneteket – tudhattuk meg az origo.hu vonatkozó cikkében.

A BME falai között jelenleg két műhold készül, amelyből az egyik a földi, a másik a tényleges repülő példány lesz. A Masat-1, az első magyar műhold oktatási vonalon történő folytatásaként a BME-n villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, ennek neve SMOG-1.

A műhold küldetésének célja az ember által keltett rádiófrekvenciás szennyezettség mérése, pályára állítása várhatóan a jövő évben lesz. A SMOG-1mérési adatainak vételéhez a MASAT-1 vezérlőállomásának antennáit fogják majd használni. A siker érdekében ezeket is fel kellett újítani, illetve nagyobb teljesítményűre cserélni.