Sikeres évet zárhat a magyar ipar, az októberben mért növekedés várhatóan 2017 utolsó hónapjaiban sem mérséklődik, a termelés 2018 első negyedévében is jelentős emelkedést érhet el – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán az ipari termelés októberi adataira reagálva.

A Knorr–Bremse budapesti gyára – fotó: Kovács Tamás / MTI 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel jelentette, hogy októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat szerint egyaránt, az év első tíz hónapjában pedig 5,4 százalékkal nőtt a termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.

Pomázi Gyula kiemelte, hogy a növekedés a járműipar mellett a 10 százalék fölötti bővülést mutató építőiparnak, a gépiparnak, az egészségiparnak – ezen belül különösen az orvosi műszerek és gyógyszerek gyártásának –, az élelmiszeripar számos területének, a feldolgozóiparon belül a szerszámgépgyártásnak és a nagygépes rendszerekhez kötődő termelésnek köszönhető.

Az ipari beruházások jelentős emelkedése a termelők kapacitásbővítési igényét jelzi számos iparágban, ez pedig a megrendelések nagymértékű bővülésének köszönhető. A helyettes államtitkár szerint a kivitel erősödése is tartós lehet, a megrendelések állománya és a kereskedelmi adatok további növekedést vetítenek előre.

ip01Az ipari termelés alakulása – grafikon: KSH / MTVA / MTI

Pomázi Gyula ismertette, hogy az uniós források dinamikus növekedésének köszönhetően is erőteljesen bővülnek a kapacitások. Ezzel párhuzamosan a magyar költségvetésből is egyre több forrás nyílik meg a magyar vállalkozások előtt, amelyből gépet, eszközt, berendezést tudnak vásárolni, és az ipar 4.0-ával összefüggő fejlesztéseket valósíthatnak meg.

nbNemzetgazadasgi beruházások alakulása – grafikon: KSH / MTVA / MTI

A helyettes államtitkár közölte, hogy az elmúlt időszakban az ipar domináns ágazatai közé sorolható a fémfeldolgozás, gépipar, a nehézgépgyártás, de meghatározó a gyógyszergyártás és az orvosi műszergyártás is. Kitért arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt negyedévben 3,9 százalékos GDP növekedést jelzett, és arra számít, hogy a 4 százalék felett előrejelzés tartható lesz.