A Siemens Healthineers az Észak-amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) Chicagóban, az USA-ban rendezendő éves kongresszusán mutatja be azt az innovatív MRI alkalmazást, melynek segítségével lerövidíthető a térd átfogó diagnosztikai vizsgálataihoz szükséges idő.

Jelenleg egy szokványos térdvizsgálat körülbelül 20 percig tarthat. A GOKnee3D alkalmazásával a térd nagy felbontású, 3-dimenziós diagnosztikai vizsgálata elvégezhető 10 perc alatt. A begyűjtött nagy felbontású, izotróp, 3-dimenziós képek aztán lehetővé teszik az utólagos rugalmas kiértékelést minden lehetséges síkban, ideértve a kettős dőlésszögű és ívelt síkokat is.

sgAz egyik leggyakrabban a térdet vizsgálják – fotó: SIEMENS

Az MRI hatékonyságának ily módon történő növelése különösen azért fontos, mert a térd vizsgálata a harmadik leggyakoribb ilyen típusú MRI vizsgálat, az összes szkennelés 11 százalékát teszi ki. Azzal, hogy a vizsgálati időt a felére csökkenti, és kevesebb rutinfeladatot kell elvégeznie a radiológiai személyzetnek, a Siemens Healthineers nagymértékben hozzájárul az MRI termelékenységének fokozásához. Emellett kevesebbet kell várakoznia betegnek, és kellemesebb élményt nyújt a páciens számára.

A nagy mennyiségű adat gyűjtésének innovatív jellege a Caipirinha Space protokollon alapszik, amely nagyobb letapogatási sebességeket, és a korábbi technológiáknál jobb jelminőséggel optimális képrekonstrukciót tesz lehetővé. Az eljárás kifejlesztése és klinikai jóváhagyása érdekében a Siemens Healthineers az USA-ban, Baltimore-ban található Johns Hopkins Egyetemmel társult. “A GOKnee3D segítségével minden részletre kiterjedően ki lehet értékelni a térd belső működési zavarait" – állította Jan Fritz, az orvostudományok doktora, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának munkatársa.

“A teljesen automatizált Caipirinha Space protokoll jó minőségű MR képalkotást valósít meg tíz perc alatt és biztosítja a képminőség konzisztenciáját, valamint a működési hatékonyságot. A nagy térbeli felbontású izotróp adathalmazok segítségével nagy pontossággal ábrázolhatók a rendellenességek, és lehetőség van gyakorlatilag bármely képalkotási sík átalakítására, valamint jó minőségű, 3 dimenzióban megjelenített MR képek létrehozására" – mondta Fritz.

“A nagyra becsült partnereinkkel történő szoros együttműködés során újra bebizonyíthattuk, hogy vezető szerepet játszunk a mágnes rezonanciás képalkotással kapcsolatos innovációk terén" – jelentette ki Dr. Christoph Zindel, a Siemens Healthcare mágnes rezonanciás képalkotási üzletágának rangidős alelnöke és vezérigazgatója.

s02Egy térd képe a Siemens új applikációjával – fotó: Siemens

“A GOKnee3D révén jelentősen felgyorsítjuk az MR képalkotást a diagnosztika minőségének veszélyeztetése nélkül, és olyan nagymértékben automatizált és szabványosított alkalmazással bővítjük portfóliónkat, melynek kiemelkedő a klinikai jelentősége. Nem csupán a hatékonyságot növeljük, hanem azzal, hogy több páciens számára tesszük elérhetővé az MR technológiát, hozzájárulunk a betegellátás színvonalának emeléséhez, és sokkal kényelmesebbé tesszük a vizsgálatokat" – közölte Zindel.

A célorientált, sokcsatornás térdtekercsek,  valamint a gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára építő, automatikus látómező illesztés segítségével a szkenner egy gombnyomásra nagy mennyiségű adatot gyűjt a térdízületről, így csökkenti a radiológiai személyzetre háruló rutin feladatokat. A GOKnee3D a Siemens Healthineers szkennerek bővítéseként használható, kezdetben a 3T MagnetomSkyra és az 1,5 T MagnetomAera rendszerhez. A tervek szerint elérhetővé teszik a Magnetom termékcsalád többi szkenner számára is.