A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – a Magyar Asztronautikai Társasággal együttműködve – negyedik alkalommal szervez nemzetközi űrkutatási konferenciát a Műegyetemen.

Az Európai Űrügynökség holdbázis-látványterve – kép: ESA

2018. február 15-én és 16-án lesz a H-SPACE 2018 konferencia Budapesten. A rendezvényen a legújabb hazai űrkutatási eredmények bemutatása mellett nemzetközi kitekintést is kaphatnak a résztvevők. Az idei vezető téma az űrkutatás eredményeinek társadalmi hasznosítása. A konferencia szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács.

A tudományos, műszaki és oktatási témákat felölelő konferencia címe 4th International Conference on Research, Technology and Education of Space (H-SPACE 2018). Építve a korábbi években rendezett H-SPACE konferenciák sikerére, az idei esemény is lehetőséget biztosít arra, hogy magyar kutatók tudományos eredményei, az űralkalmazások és az űrtevékenységhez kapcsolódó oktatási, ismeretterjesztési tevékenység széles publicitást kapjon.

A rendezvényen angol nyelvű előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Február 15-én (csütörtökön) 14 órától, a megnyitó után a tudományos és ipari szekcióban hazai és külföldi szakemberektől hangzanak el előadások. A témák igen változatosak. Szó lesz többek között a ghánai űrtudományi fejlesztésekről, a Szaturnuszt kutató Cassini-űrszonda programjában való magyar részvételről, 3D nyomtatásról, űrtávközlésről és műholdas helymeghatározáson alapuló geodéziai mérésekről.

A konferencián a szóbeli előadások mellett számos posztert is megtekinthetnek a résztvevők, a szerzőknek 1 perces „villám­előadásokban” lesz alkalmuk felhívni a figyelmet a posztereikre. A második napon, február 16-án (pénteken) délelőtt 9:30-tól folytatódnak az angol nyelvű tudományos előadások.

A H-SPACE 2018 konferencia helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) I épülete (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.), a földszinti I.B.026 előadóterem. További információ a H-SPACE 2018 konferenciáról, az előzetes programról, és regisztrációs lehetőség a konferencia honlapján. A konferenciára történő regisztráció ingyenes, a résztvevők számát csak az előadóterem befogadóképessége korlátozza – érdemes minél hamarabb regisztrálni!