Szikvíz-és üdítőgyártó üzemet adott át szerdán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigaron az API-GAR Szociális Szövetkezet.

01Képünk illusztráció – fotó: pexels.com

A helyi óvoda tálalókonyhájának egy részében helyet kapó üzemben foglalkoztatott nyolc embert az önkormányzat közfoglalkoztatottjaiból választották ki, és helyezték át a nyílt munkaerőpiacra – mondta Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-SzolnokMegyei Közgyűlés elnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje az átadáson.

Jónás Irén projektmenedzser beszámolója szerint az OFA Nonprofit Kft. 60 millió forintos támogatásából fedezik a dolgozók bérét, vásároltak több mint 16 millió forintból egy új gépsort, illetve göngyölegeket. A szódagép óránként 1000 liter szikvizet, a palackozó gép 150-350 palackot készít – mondta.

Az üzemben készülő termékek közül kiemelte az Igar I Szik nevű, hungarikumnak számító szikvizet. Ezen kívül készítenek szénsavas és szénsavmentes ivóvizet, Mátyás aqua néven és ízesített üdítőitalok is – számolt be az államtitkár. Szólt arról is, hogy egy flakonfúvó gép megvásárlását tűzték ki célul a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, továbbá Leader-pályázaton egy címkenyomtató gépre is szeretnének támogatást kapni. Jónás Irén a termékek piacáról elmondta: a megkeresett környező települések önkormányzatai, nagyobb cégek, kórházak 90 százalékától pozitív visszajelzést kaptak és  mát több üzlet polcain megtalálható a tiszaigari víz és üdítő.