Sikeresen lezárult az evosoft Hungary Kft. 2017. január 1-én „Innovációk az integrált és konzisztens rendszerbe illeszkedő ipari automatizálás-technikai mérnöki tervező rendszer és kapcsolódó eszközök számára” címmel indított projektje 2018. március 31-én.

A projekt során a világ egyik legnagyobb .Net-es applikációja, a TIA Portal új, innovatív funkciókkal bővült, tovább erősítve előnyeit. A Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 493 millió Ft vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a továbbfejlesztéshez.

tia portalA szoftver továbbfejlesztésével a Siemens bízta meg a magyar céget – kép: Siemens

Az automatizálástechnika aktuális fejlődési trendjét a „4. ipari forradalom” (Industry 4.0) címszó alatt említik. Ennek a trendnek fontos jellemzői többek közt az eloszlott intelligencián alapuló nagyfokú integrálhatóság, összeköthetőség, igény-alapú összekapcsolódás, együttműködés, rugalmas átalakíthatóság és bővíthetőség.

A TIA Portal jelentős továbbfejlesztése és innovatív, új funkciókkal történő bővítése ezen fogalmak és koncepciók szellemében valósult meg. A projekt eredményeképpen a mérnöki tervező és fejlesztő munka (engineering) gyorsabbá és hatékonyabbá válik, ez rövidebb üzembe helyezési és karbantartási időket és ez által költségmegtakarítást eredményez.

A TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal), a Siemens egyik csúcstechnológiájú ipari szoftvere, egy termékben egyesíti a korábban külön-külön létező és különböző dizájnú szoftverelemeket, támogatva a termék-előállítási folyamat minden lépését. A projekt során továbbfejlesztett funkciók meghatározása a felhasználók széles körével történő egyeztetés alapján, az ügyfélvisszajelzések figyelembe vételével történt. A fejlesztett funkciók nagyban hozzájárulnak a tervezőmérnökök napi munkájának támogatásához.



A fejlesztésnek köszönhetően többek közt jelentősen bővültek a villamos hajtások és szerszámgépvezérlések integrációs lehetőségei, mind az elérhető funkciók, mind az elérhető eszközök területén; valamint tovább bővült az online és offline kényelmi funkciók köre. A nyílt összeköthetőséget és programozott logika alapján történő konfigurációs módosításokat biztosító ún. openness csatolófelület újabb funkciói révén a TIA Portal még hatékonyabban beilleszthető meglévő vagy jövőben kialakítandó eszközláncokba. A dinamikus és igényre szabott kezelőfelületek kialakítását erősíti a vektoralapú képelemek használatának lehetősége.

A garantáltan konzisztens funkcionalitás és egységes és intuitív kezelés, a beépített biztonsági funkciók eredményeképpen jóval kevesebb a hibalehetőség, így kevesebb hibakereséssel és kisebb karbantartási igénnyel lehet számolni, valamint egy rendszerbővítés vagy átalakítás kevesebb állásidővel, gyorsabban és kevesebb költséggel elvégezhető. A rendszer további előnyei a központi módosíthatósági képesség, több felhasználós munka, könyvtár, valamint az online csatlakozás, módosítás és diagnosztika. Mindez összességében nagyobb hatékonyságot és produktivitást eredményez, amely a vevő versenypozícióját is javítja.

A piaci tendenciákat is figyelembe véve a TIA Portal szoftver fejlesztése az innovatív funkcióknak köszönhetően a kapcsolódó hardware és szoftver termékek körében egyaránt növekvő eladási számokat generálhat. Ezen technológiákra alapozva, további újabb ügyfelek megnyerése, a meglévő ügyfeleknél pedig újabb beruházások is megvalósíthatóak. A projekt a tervezett eredményekkel a tervezett határidőre valósult meg. Az evosoft Kft. ezen projekt lezárása után is tovább folytatja a TIA Portal és kapcsolódó eszközök fejlesztését.