Általában a helyi élelmiszerbolt fő feladata, hogy friss és egészséges termékeket kínáljon Önnek. De hamarosan a szupermarketek lehetővé teszik az energiaátmenetet azáltal, hogy zöld energiát adnak az ajánlatukhoz.

Egyelőre a töltések 85%-a otthon vagy mélygarázsokban történik – fotó: AFP

A szupermarketek biztosítják számunkra, hogy több megújuló energiát építsenek be az energiahálózatba, és természetesen feltöltheti az elektromos autóját, miközben az üzletben vásárol. A Danfoss A / S és az SMA Solar Technology AG bemutatják ezt egy oldenburgi „aktív & irma” szupermarketben.

A szupermarketek jövője most. Az „aktiv & irma” oldenburgi új szupermarketje úgy döntött, hogy vezető szerepet vállal a szupermarketek intelligens energiamenedzsment potenciáljának bemutatásában, nem csak a zöld energia hatékony felhasználásával, hanem rugalmasabbá teszi a fenntarthatóbb energia rendszereket is.

A szél és a napenergia csak a nap vagy az év meghatározott időpontjában áll rendelkezésre. A támogató szolgáltatások energiatárolást igényelnek, hogy kiegyensúlyozzák egy egyre több megújuló energia alapú rendszer ingadozó kínálatát. És a szupermarketek is kiváló szolgáltatók lehetnek, ezek az úgynevezett „prosumer”-ek, hogy saját napenergiát termelnek, amely intelligens energiagazdálkodást használ és hűtő rendszerük hatalmas, kiaknázatlan túlkapacitását alkalmazza.

Az élelmiszereket hűtve tároljuk, az energiarendszert is mindig a megfelelő szinten tartjuk. A helyi szupermarketben minden hűtőrendszer olyan, mint egy kis erőmű – a kompresszor –, amelyet egy adott időszaknak a legmelegebb és leghidegebb nap átlagának megfelelően állítanak be. Ez kötelező az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelésre –, hogy mindig friss és egészséges táplálékot tartsunk. A potenciális kihasználatlan kapacitást ezután hőenergia tárolásként lehet használni.

"A kihasználatlan kompresszor kapacitása lehetőséget kínál a szupermarketek tulajdonosainak és a közösségek energiarendszerére is. És a nagy képet nézve a Danfoss rendelkezik azzal a technológiával, hogy feloldja ezt a kapacitást a szupermarketeknek az energiarendszerbe való integrálásához, ily módon a szupermarketek nem csak zöld energiát biztosítanak, csökkenthetik a szén-dioxid-lábnyomukat, és csökkenthetik a működési költségeiket. Nyilvánvaló ez az éghajlat és az üzleti élet számára" – mondja Jürgen Fischer, a Danfoss Cooling elnöke.

02A telepítési műveletek kulcsfigurái az elkészült hipermarketben – fotó: Danfoss

"Az energiarendszerbe történő integrációt az SMA ENSNOSOS energiagazdálkodási platformja és a Danfoss intelligens szupermarket megoldásai ötvözik, lehetővé téve a bolt számára, hogy energiaigényét optimalizálja olyan tényezők szerint, mint az energiaárak ingadozása, a külső hőmérséklet és a hálózati igény." , magyarázza Jochen Schneider, az SMA leányvállalata, a coneva GmbH vezérigazgatója, amely az energiaszolgáltatások és az olyan megoldások kiegészítésére koncentrál, mint az energia monitorozása, a hatékonyság és a menedzsment.

"Az SMA és a Danfoss olyan megoldásokat kínálnak, amelyek előrelépést jelentenek az élelmiszer-kereskedelemben és talán az energiaellátásban. Biztos, hogy ez az egyik első példa egy szupermarket potenciáljára a gyorsan mozgó energiaátmenetben. A többlet energiát két rendkívül modern autótöltő állomás teszi elérhetővé, így az ügyfelek elektromos járműveiket feltölthetik zöldáruk vásárlása során "– mondja Marco Frerichs, ügyvezető igazgató.