A Siemens technológiai csoport és a biogyógyszerészeti ipar vezető nemzetközi beszállítójaként ismert Sartorius Stedim Biotech (SSB) hosszútávú együttműködési megállapodást kötött az automatizálás terén.

ssagdA vállalat elkötelezte magát a Siemens megoldásai mellett – fotó: Sartorius AG

A megállapodás értelmében a Stedim Biotech a jövőben a Siemens által gyártott automatizálási technológiákat fogja előnyben részesíteni, így többek közt Siemens által gyártott ipari PC-ket, S7-1500 szoftvervezérlőt, a TIA Portált és a SCADA system Simatic WinCC szoftvert. A Siemens által kínált hardvereket és szoftvereket az SSB számos olyan termékhez és megoldáshoz fogja tudni felhasználni, amelyeket ügyfeleinek a biogyógyszerészeti termékek – például oltások és monoklonális antitestek – fejlesztéséhez és előállításához kínál.

A Sartorius Stedim Biotech már régóta használja a Siemens bevált automatizálási megoldásait üzemi bioreaktor- és szűrőrendszereiben folyamatvezérlési célokra. Saját termékportfoliójának további szabványosítása érdekében az SSB úgy döntött, hogy új, konfigurálható automatizálási rendszert vezet be üzemeiben. A most aláírt megállapodás értelmében a két társaság az együttműködést további Sartorius Stedim Biotech termékekre is kiterjeszti.

A vállalatnál a Siemens automatizálási megoldásait a következő hónapok során fokozatosan veszik át, és integrálják a Simatic PCS 7, Simatic Batch és más folyamatirányítási rendszerekbe. Az érintett SSB termékek főként a BIOSTAT STR sorozathoz tartozó bioreaktorok, számos szűrőrendszer és az FlexAct rendszer. Ez utóbbi egy rugalmas modul, amelyet a biogyógyszergyártási folyamat különböző lépéseinek irányításához használnak.„Az új automatizálási platform bevezetése és termékeink további szabványosítása révén lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy rendszereiket könnyen összekapcsolhassák olyan felsőkategóriás automatizálási megoldásokkal, mint például a SCADA, a MES vagy az ERP. Ugyanakkor lehetővé tesszük számukra a folyamatok könnyebb skálázhatóságát a kisszériás laborkísérletektől a nagyszériás üzemi termelésig” – mondta Dr. Oscar-Werner Reif, a Sartorius Stedim Biotech technológiai igazgatója. „A Siemens, mint az automatizálás terén az egyik vezető vállalat igazán ideális partner a számunkra" – tette hozzá Dr. Reif.

Eckard Eberle, a Siemens folyamatautomatizálási üzletágának igazgatója elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy egyedi és átfogó hardver-, szoftver- és szolgáltatásportfoliónkkal teljes rendszer-életciklus alatti támogatást nyújthatunk a Sartorius Stedim Biotech számára. Együttműködésünknek köszönhetően a biogyógyszerészeti iparágban a felhasználók számára magasabb hatékonyságot, minőséget és rugalmasságot, valamint gyorsabb piacra kerülési időt tudunk biztosítani."

Az idei Achema szakkiállításon – amelyre 2018. június 11-15 között, a németországi Frankfurtban került sor – a Siemens és a Sartorius Stedim Biotech közösen mutatta be a FlexAct modult, az új automatizálási platform első termékét.