Technológiai meghibásodás okozott a tüzet a nagyhegyesi gáztározóban, emiatt lobbant be a gáz kedd hajnalban – mondta a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

n01A hibás vezetéket leválasztották, ám a csőben lévő gáz még táplálja a lángokat – fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Papp-Kunkli Nóra közölte, hogy a meghibásodás következtében egy helyről kiáramlott a gáz, és begyulladt; jelenleg 15 méteresek a lángok. A szakemberek leválasztották, elzárták a hibás gázvezetéket, ám még van gáz a csőben, amely táplálja a hatalmas lángokat – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei hivatásos és önkormányzati tűzoltók nyolc vízsugárral vették körbe a lángoszlopot, valamint végzik a terület hűtését is, nehogy továbbterjedjen a tűz. A mentőszolgálat is a helyszínen van, de senki nem sérült meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt írta, hogy a 3321-es út mentén lévő gáztározóból 5 óra 30 perc körül csaptak fel a lángok. A rendőrök a veszélyhelyzet elhárításáig teljes szélességében lezárták a 33-as főút Nagyhegyes és Hajdúszoboszló közötti szakaszát, a forgalmat a 4-es főútra terelik. 

Papp-Kunkli Nóra elmondta, Hajdú-Bihar megyéből 35 tűzoltókocsi van a helyszínen, de érkeztek Miskolcról és Szolnokról is tűzoltóegységek, oltják a lángokat és a tűz továbbterjedésének megakadályozása érdekében hűtik a területet. A katasztrófavédelmi mobillabor folyamatos méréseket végez Nagyhegyes környékén. A mérések gáz jelenlétét nem mutatták ki a levegőben.

A tároló és a gázvezeték visszahűtése után a tűzoltók a lángoló tartályt habbal fogják eloltani; folyamatosan vizsgálják a terület, a tároló és a vezetékek hőmérsékletét. A gáztároló szakemberei pedig szabályozzák a nyomást – mondta a szóvivő, jelezve, az érintett terület továbbra is le van zárva.

n02 Vízsugarakkal oltják a tüzet a Mol nagyhegyesi gáztározójában 2018. november 20-án – fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Fáber Dániel, a gáztárolót működtető Magyar Földgáztároló Zrt. PR-vezetője korábban azt közölte: a vezetékeket leszakaszolták, a gázkutakat lezárták annak érdekében, hogy ne legyen utánpótlása a gáznak. Kiemelte, továbbra is biztosított az ország gázellátása, a tűz miatt másik három földgáztároló – Zsana, Pusztaederics, Kardoskút – vette át a szolgáltatást.

A helyszínen senki sem sérült meg. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, azt a későbbi vizsgálat fogja kideríteni.  A 33-as főút Nagyhegyes és Hajdúszoboszló közötti szakaszát a rendőrség lezárta, a forgalmat Nádudvar irányába terelik el.