Az INA horvát olajipari vállalat a 2019-es üzleti terve szerint a rijekai finomítóban központosítaná a kőolajfinomítást, a sziszeki finomítót pedig ipari központtá alakítaná át – közölte szerdán az INA az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az INA sziszeki olajfinomítója – fotó: INA

A vállalat felügyelő bizottsága a múlt héten jóváhagyta a 2019-es üzleti tervet, amelyet az INA vezetése szerdán egyhangúlag elfogadott. A közlemény szerint az idén egymilliárd kuna (43,8 milliárd forint) veszteség keletkezett a finomítói és marketing üzletágban, ezért az olajvállalat meghirdette az INA Downstream 2023 New Course elnevezésű programot. A minden részletre kiterjedő program célja, hogy az üzletág jelenlegi modelljében olyan változtatásokat hajtson végre, amelyek mind a downstream (feldolgozás és kereskedelem), mind pedig az egész vállalat hosszú távú fenntarthatóságát szolgálják.

"A késleltetett kokszoló projektje beruházásának, a meglévő üzemek fejlesztésének, egy új zárt raktár és ahhoz tartozó kikötő megnyitásának, valamint a finomítót érintő, átfogó fejlesztéseknek köszönhetően, a rijekai finomító kiváló európai finomítóvá válhat" – olvasható a közleményben. A projekthez tartozó beruházások összértéke több mint 4 milliárd kuna, amely a legnagyobb beruházásnak számít a vállalat történetében. A beruházás megkezdéséhez szükséges utolsó vezetőségi döntés 2019-ben várható, arra azonban, hogy a projekt 2023-ra megvalósuljon, még számos előfeltételnek kell teljesülnie a közlemény szerint. Kiemelték, hogy sziszeki üzem továbbra is az INA értékes része marad, amelyben a vállalat a jövőben is üzleti folyamatokat hajt végre.

Az INA a telephellyel kapcsolatban úgy döntött, hogy a fenntarthatóság érdekében szükséges változásokat hajt végre, és a kőolaj feldolgozás helyett újfajta ipari tevékenységbe kezd. Ennek részeként biokomponensek finomítása, kőolajtermékek átalakítása és feldolgozása folyik majd a területen.

A sziszeki finomító ennek értelmében logisztikai központként szolgál majd, illetve bitumen, megújuló energiaforrás és kenőanyag termelés is folyik majd ott. A vállalat célja továbbá, hogy a lehetőségekhez mérten a legnagyobb számban megtartsa korábbi munkatársait. Azoknak az alkalmazottaknak, akiknek mégis megszűnik a munkahelye, az INA a korábbi juttatásoknak megfelelően új állás- vagy átképzési lehetőséget kínál, valamint a kollektív szerződés értelmében végkielégítésre is lehetőséget nyújt – húzták alá.

inaAz INA részvény- és tulajdonosi szerkezete – ábra: INA / MTVA / MTI

A programot 2019-ben tervezi elindítani a vállalat, miután a vezetőség az ehhez szükséges összes döntést meghozta. A programmal és az ehhez tartozó összes kitűzött cél megvalósításával az INA 2023 után évente mintegy 1 milliárd kuna adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménynövekedéssel (EBITDA) számol. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.