Az ipari termelési adatok alapján a visegrádi országok közül Magyarország a második helyen áll, a magyar adat pedig másfélszerese az európai uniós átlagnak – mondta az M1 aktuális csatornán Pomázi Gyula, az Információs és Technológiai Minisztérium ipari stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára kedden a legújabb statisztikai adatokat kommentálva.

Audi Q3 modell az Audi győri gyárában – fotó: Krizsán Csaba / MTI

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte: tavaly novemberben 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A helyettes államtitkár kiemelte, a 2014-től mért 24 százalékos magyar ipari növekedési adat kétszerese az európai átlagnak. Pomázi Gyula szerint a kedvező ipari adatok azt jelzik, hogy a növekedés valamilyen formában megmarad.

Az ipari termelés növekedésének legnagyobb részét tavaly január-novemberben a járműipar, az élelmiszeripari termékek gyártása, az elektronikai eszközök előállítása és az egészségipar adta – mutatott rá a helyettes államtitkár. Szerinte van tere a további jelentős bővülésnek a járműiparon belül, ugyanis az új technológiák megjelenése – például az önvezető és az elektromos járművek – komoly fejlesztésekre ösztönzi a gyártókat.

Első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal szerint a tavalyi év első 11 hónapjában 3,5 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal csökkent tavaly novemberben.

Mikó Ildikó, a KSH statisztikai tanácsadója az adatok ismertetésekor kifejtette, hogy a növekedéshez – az előző hónaphoz hasonlóan – a legtöbb feldolgozóipari alág hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása az előző hónaphoz hasonló ütemben nőtt.

ipari termelési indexIpari termelés Magyarországon – forrás: KSH / MTVA / MTI

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően emelkedett, és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is meghaladta az egy évvel korábbit – tette hozzá. Az ipari termelés tavaly novemberi részletes adatait január 14-én közli a KSH, a tavaly decemberi és 2018. éves ipari termelésről február 7-én jelenik meg a statisztika.