Ahogy a Siemens a 2020-as Dubai világkiállítás területén megkezdi épülettechnológiáinak telepítését, amely globálisan a legnagyobb ilyen telepítések közé sorolható, Dubai jó úton halad afelé, hogy a történelem egyik legösszefüggőbb és legfenntarthatóbb Világkiállítását rendezze meg.

expoA világkiállítás helyszínének vázlatrajza a tervek szerint – fotó: expo2020dubai.com

Az IoT-hoz (Dolgok Internetéhez) tervezett felhő alapú operációs rendszer, a MindSphere segítségével, amely az intelligens döntéshozatalhoz és intézkedéshez gyűjt és elemez adatokat, a digitális megoldások épületeket kapcsolnak össze, monitoroznak és ellenőriznek. Az intelligens technológiák az Expo 2020 Dubai energiahatékonysági, kényelmi és biztonsági céljainak elérését támogatják.

Az Expo 2020 infrastruktúra digitalizálási partnereként a Siemens az egész kiállítási területen üzembe helyezi a rendezvény minden tematikus körzetére kiterjedő Desigo CC digitális épületfelügyeleti rendszert (Mobilitás, Lehetőségek és Fenntarthatóság), az azokon belül található pavilonokat és a Dubai Exhibition Centre kiállítási központot. A rendszer szenzorokat és elemzési technikákat használ az épületfunkciók monitorozására és ellenőrzésére mindhárom körzetben, beleértve a légkondicionálást, az energiafelhasználást, a világítás vezérlését, a felvonókat, a levegő minőségét és a tűzjelző rendszereket is.

Az ezekből a rendszerekből nyert adatokat egy vezetési és irányítási központ kezeli majd minden egyes tematikus körzetben az energiafogyasztás csökkentése, az épületet használó személyek komfortérzetének biztosítása és a biztonság maximális szintű fenntartása érdekében. Az adatokat megkapja egy központi, átfogó, felhő alapú felügyeleti platform, a Siemens Navigator is. A felhő alapú rendszernek ez a telepítése, amely egyetlen helyszínen 137 épületet kapcsol össze, a világ egyik legnagyobb ilyen telepített rendszerét hozza létre és az üzemeltetők számára biztosítja az egész terület láthatóságát, valamint lehetővé teszi, hogy az adatok elemzésével nyomon követhessék az energiafelhasználást a Világkiállítás alatt.

A digitális infrastruktúrát működtető MindSphere gondoskodik a számos szenzorból, hálózati átjáróból, rendszerből és alkalmazásból származó adatok integrálásáról, egyeztetéséről, elemzéséről és vizuális megjelenítéséről, hogy lehetővé tegye az intelligens intézkedések meghozatalát.

„Az Expo 2020 Dubai a legmagasabb szintű digitalizált és összefüggő expóját építi fel a rendezvény 167 éves történetében, és ezt adatvezérelt infrastruktúrával támogatjuk a fenntarthatóság és a biztonság érdekében” – mondta Markus Strohmeier, a Siemens Middle East Building Technologies divíziójának ügyvezető alelnöke. – „Az Expo 2020 Dubai, ahol több mint 25 millió látogatóra számítanak, a legnagyobb rendezvény, amelyet valaha az arab világban rendeztek és globális összehasonlítási alapként szolgál arra, hogy hogyan formálja át az okos infrastruktúra a jövő városainak alapjait. Büszke vagyok arra, hogy a Siemens jelentős szerepet játszik ennek a nemzetközi jelentőséggel bíró rendezvénynek a digitalizálásában.”

Mohamed Alhashmi, az Expo 2020 Dubai innovációért és a jövő technológiájáért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az innováció központi jelentőségű a Világkiállítások és az Egyesült Arab Emirátusok szempontjából. Dubai ambiciózus terveinek részeként, melynek célja, hogy úttörő szerepet játsszon a okos város technológia terén, örömünkre szolgál, hogy a Siemensszel kötött partneri együttműködésnek köszönhetően az Expo 2020 Dubai globális szinten is élen járhat az okos városok potenciális lehetőségeinek bemutatásában.

A kulcsfontosságú biztonsági rendszereket integrálni fogják az Expó digitális infrastruktúrájába, beleértve a Siemens Siveillance VMS300 videó felügyeleti rendszer világrekordnak számító telepítését, illetve a hatékony SiPass Integrated beléptető rendszert is. Több mint 20 alrendszert, többek között biztonsági, beléptető, épületfelügyeleti és tűzvédelmi rendszereket fognak integrálni a központosított Siveillance Vantage vezetési és irányítási platformba, amelyek holisztikus helyzetismeretet biztosítanak és lehetővé teszik az intelligens döntéshozatalt.

A Siemens ezen kívül kötelezettséget vállalt egy globális logisztikai központ létrehozására is a helyszín későbbi felhasználásának kulcsfontosságú részeként. A vállalat az innovatív megoldások, technológiák és termékek széles körét biztosítva segíti a rendezvény tervezését, kiépítését és üzemeltetését. Az együttműködés keretében a Siemens okos alkalmazásokat is biztosít az Expo 2020 Dubai műszaki és helyszíni üzemeltetéséhez, beleértve az IoT-hoz fejlesztett nyílt, felhő alapú operációs rendszert, a MindSphere-t is.

A Siemens hosszú ideje folytatja az infrastruktúra digitalizálását a Közel-Keleten, beleértve olyan regionális látványosságokat is, mint a Dubai Nemzetközi Repülőtér, a Dubai Opera és a Sheikh Zayed nagymecset Abu Dhabiban, amelyek Siemens technológiát használva jelentősen javították az energiahatékonysági és biztonsági jellemzőiket.

A vállalat azóta vesz részt a világkiállításokon, mióta 1851-ben Londonban bemutatta mutatós távíróját a legelső ilyen rendezvényen. 1937-ben Párizsban a Siemens végezte a német pavilon díszkivilágításának felszerelését és 1967-ben a vállalat működtette a teljes montreali kiállítási terület infrastruktúráját.