Kész fogadni következő oroszországi látogatásakor Jim Bridenstine-t, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatóját Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, függetlenül attól hogy az amerikai tisztségviselő visszavonta az orosz állami űripari vállalat első emberének meghívását.

jbdrJim Bridgestine és Dimitry Rogozin – fotó: NASA / Bill Ingalls

Ezt Rogozin az RBK című orosz gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjújában jelenttette ki. "Kész vagyok fogadni Jim Bridenstine hivatalvezetőt Oroszországban, akivel most meg kell beszélnünk, hogyan tovább" – fogalmazott. Rogozin a korábbi tervek szerint Bridenstine meghívására, februárban utazott volna az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy ott "feketelistán" szerepel a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolásában – akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben – játszott szerepe miatt. Az orosz tisztségviselő beutazására vonatkozó tilalmat a vizit idejére felfüggesztették.

A Rogozin-vizit "elhalasztását" a NASA igazgatója nem közvetlenül Roszkoszmosszal közölte, hanem a The Washington Post című napilap szombati számában jelentette be. A döntést – amelyről az orosz vállalat csütörtökig nem kapott hivatalos értesítést – azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki a Roszkoszmosz-vezér tervezett látogatása miatt.

Rogozin a csütörtöki RBK-ban azt mondta, hogy a washingtoni találkozó meghiúsulása miatt a Roszkoszmosz oroszországi prezentációra hívta meg a potenciális amerikai üzleti megrendelőket is. A Rosszija 24 hírtelevízió által csütörtökön sugárzott interjújában úgy fogalmazott, hogy az egyesült államokbeli látogatásának törlése "a második amerikai polgárháború", a kongresszus és Donald Trump elnök közötti küzdelem következménye. Egyúttal készségét fejezte ki a NASA-val való együttműködésre. Mint mondta, a NASA továbbra is Szojuz űrhajókkal szállíttatja majd asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra, az erre vonatkozó megrendelések már megérkeztek. (Bridenstine korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok 2018 után már nem kívánja meghosszabbítani az erről szóló szerződést.)

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője szerdán a Kommerszant című napilapnak nyilatkozva cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz fél nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a NASA-val a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomásról. Rogozin korábban azt mondta, hogy a Roszkoszmosz érdeklődik a nemzetközinek szánt amerikai projekt iránt, de azzal kapcsolatban saját elvárásai és javaslatai vannak. A Roszkoszmosz-vezér a csütörtöki Rosszija 24-interjúban közölte: a NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Rogozin egyébként elégtelennek nevezte a Roszkoszmosz finanszírozását, rámutatva, hogy az csak huszada annak, amit a NASA kap. Az RBK-interjúban arról is szólt, hogy Oroszország 2020-ban küldi majd a Nemzetközi Űrállomásra a Nauka (Tudomány) elnevezésű, többfunkciós laboratórium-modult, amelyet 2022-ben egy új dokkoló és egy energetikai modul fog követni. Mint mondta, 2020 után a Roszkoszmosz Szojuz űrhajóin ismét turistákat készült az világűrbe feljuttatni, egyebek között az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve.

A Roszkoszmosz vezérigazgatója szerint az orosz vezetés az elkövetkező hetekben kap majd jelentést arról, hogy mitől keletkezett a lyuk a Szojuz MSz-09-es űrhajó falában. Mint mondta, a Földre visszajuttatott "bizonyítékokat" szakértők vizsgálják. Az orosz űripari vállalat sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a Roszkoszmosz és a NASA két helyettes vezetője, Szergej Szaveljev és Al Condes hamarosan telekonferencián folytat majd eszmecserét egymással. A megbeszélés témájáról nem hangzott el tájékoztatás.