Másfél milliárd forintos beruházással megháromszorozódott a 77 Elektronika gyártóterülete a cégcsoport balatonfüredi üzemében és új gyártósorokkal is bővült.

771A 77 Elektronika Kft. balatonfüredi új üzemegységének épülete – fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az új balatonfüredi üzemegység átadó ünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a beruházáshoz 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a vállalat a Nagyvállalati beruházás támogatási program kereteiből, amelyekből eddig összesen mintegy 160 milliárd forint fejlesztés valósult meg, és a program idén is folytatódik.

Zettwitz Sándor, a vállalat ügyvezetője a pénteki ünnepségen elmondta, hogy az eredetileg ezer négyzetméteres gyártóterületet 2900 négyzetméteresre bővítették, három gyártósorral, öt megmunkáló központtal, valamint két esztergagéppel bővült a kapacitás. A dolgozók létszáma pedig 32-vel 90-re nőtt. A száz százalékban magyar tulajdonú cég laborkészülékekhez szükséges, egyszer használatos műanyag laboratóriumi edényeket gyárt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a cég eredményeit méltatva kiemelte: a 77 Elektronika Kft. már a világ 90 országába viszi el a magyar ipar jó hírét. Minden magyar állampolgár számára pozitív üzenetet hordoz egy magyar cég sikere. Ezek a fejlesztések azt példázzák, hogy kis cégként induló magyar vállalatok is képesek világszínvonalú termékek előállítására – fűzte hozzá.

A miniszter leszögezte, a sikerekhez fontos a stabil és növekvő gazdasági környezet. Az elmúlt évben a gazdaság 4,6 százalékkal növekedett, 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, így az uniós átlag feletti, 69,7 százalékos a foglalkoztatottak aránya. A bérek 11,6 százalékkal növekedtek a tavalyi évben. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát folytat. Kifejtette, hogy a 2015-ben indult Nagyvállalati beruházási program keretében olyan beruházásokat támogat, amelyek új technológiák bevezetésével emelik a vállalat versenyképességét, növelve a költségvetés számára is mérhető adó- és járulékbevételeket. A tárcavezető kitért arra is, hogy a támogatott fejlesztéseknek köszönhetően összesen 2345 új munkahely jön létre az országban.

772A 77 Elektronika Kft. balatonfüredi új üzemegysége 2019. január 18-án – fotó: Máthé Zoltán / MTI

Varga Mihály rámutatott, hogy az egészségiparban, és ennek részeként az orvosi berendezések és eszközök gyártásában világviszonylatban is komoly verseny zajlik. Magyarország ugyanakkor jó alapokra építhet, ugyanis a szektor és azon belül a gyógyászat, a gyógyszergyártás és a biotechnológia adja a bruttó hazai termék mintegy 10 százalékát. A magyar orvostechnikai ipar élen jár az innovációban és a hazai vállalatok minden kontinensre eredményesen exportálják termékeiket, ezért érdemes kiemelten foglalkozni ezzel a területtel.

Zettwitz Sándor, a vállalat ügyvezetője felidézte: a céget 1986-ban alapították, kezdetben egy 27 négyzetméteres budapesti lakásban működött. Az első termék egy vércukorszintmérő készülék volt, melynek mára a 67-ik fejlesztési típusánál tartanak. Vizeletmérőket is gyártanak, a kezdeti kisméretű, egyszerűbb gépektől mára eljutottak a világszínvonalú berendezésekig és cégük a világpiac 40 százalékát látja el – mondta. Közölte: jelenleg 720 főt foglalkoztat a cégcsoport, közülük százan kizárólag a fejlesztéssel foglalkoznak. Az árbevételük háromszorosára növekedett az elmúlt három évben, tavaly 30 milliárd forint volt. Ennek 83 százalékát az export adta.

773Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Varga Mihály pénzügyminiszter, Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Bóka István polgármester (b-j) – fotó: Máthé Zoltán / MTI

Valamennyi európai országba szállítanak, emellett az Amerikai Egyesült Államokba, Kínába, Brazíliába, Mexikóba és az arab országokba. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében üdvözölte azt a vállalkozó, a város és a kormány között létrejött széleskörű összefogást, melynek eredményeként megvalósulhatott a világszínvonalú beruházás. Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a fejlesztéssel viszonylag kis területen magas hozzáadott értéket állít elő a vállalat.