Nem csak technikai határa van a műholdak miniatürizálásának. Egy amerikai kisvállalkozás súlyos büntetést kapott, mert túl apró műholdakat állított pályára.

Az Egyesült Államok szövetségi hírközlési bizottsága (US Federal Communications Commission, FCC) decemberben 900 000 dollárra büntette a Swarm Technologies céget, amiért még tavaly januárban egy indiai hordozórakétával az FCC engedélye nélkül állítottak pályára négy pikoműholdat. (A szilícium-völgyi startup cég csak „névrokona” az ESA Swarm geofizikai műholdcsaládjának.) A négy SpaceBEE (vagy SpaceBee) műhold távközlési kísérlet céljaira szolgál. A SpaceBee sorozat következő négy műholdjának indítása egyelőre szerepel az Electron hordozórakéta 2019-es indítási tervében, kérdés, hogy a kiszabott büntetés hatására változnak-e a cég tervei.

f01A legutóbbi három pikoműholdat a SpaceX Falcon-9 rakétája juttatta Föld körüli pályára – fotó: SpaceX

A SpeceBee–1…–4 műholdak új kategóriát képviselnek az apró műholdak világában, ugyanis ¼ egység CubeSat méretűek (1/4U), vagyis 10 × 10 × 2,8 cm méretűek. Az FCC azért utasította el a cég kérelmét, mert az apró műholdak nem követhetők biztonságosan a radarrendszerekkel, ezért nem adhatók megbízható riasztások az ütközések esetleges veszélye esetén. Az elutasítás indokolásában az szerepel, hogy a műholdak „három dimenziója közül az egyik nem éri el a 10 centimétert”. A Swarm Technologies az illetékes szövetségi hatóság elutasító döntése ellenére mégis pályára állíttatta a műholdakat.

A Space News cikke hangsúlyozza, hogy a cég olcsón megúszta a szabálysértést, hiszen a rájuk kiszabott büntetés eltörpül az FCC szokásos büntetéseihez képest, vagyis inkább elrettentésül szánják azok számára, akik szándékosan vagy figyelmetlenségből a Swarm Technologies nyomdokaiba lépnének. (Az FCC tavaly története legsúlyosabb büntetését szabta ki, amikor nem kevesebb mint 120 millió dollárra büntetett egy floridai üzletembert, aki kéretlen automata telefonhívásokkal, „telefonspammel” árasztotta el az amerikaiakat.)

Az FCC egyik illetékese a büntetés december 20-i nyilvánosságra hozatalát követő nyilatkozatában kevesellte a büntetés összegét, mert szerinte a bírság mértéke nem elég elrettentő, bár abban bíznak, hogy a cég eljárásának negatív sajtóvisszhangja segít a hasonló esetek megelőzésében. Ugyanakkor a hatóság büntetések kiszabásával foglalkozó irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy a szabályosan működő műhold-üzemeltetők érdekében, elsősorban azért, hogy a káros rádióinterferenciákat és az ütközéseket elkerülhessék, a jövőben is a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel az illegális tevékenységek ellen.

A Swarm Technologies szabályszegő magatartásának a műholdgyártó ipar berkeiben is negatív visszhangja volt, mert sokan attól félnek, hogy az eset után a szövetségi hatóságok „rájuk szállnak”. Az FCC már áprilisban visszavonta a SwarmBee sorozat következő négy műholdjára kiadott engedélyét, amelyeket az Electron hordozórakétával állítottak volna pályára (ez az indítás szerepel az Electron 2019-es terveiben). Az első négy SwarmBee műhold tavaly januári startját az indiai rakétával a Spaceflight Industries nevű cég szervezte, amely az FCC döntése nyomán közölte, hogy a jövőben sokkal szigorúbban „körmére néz” az ügyfeleinek, és időben ellenőrizni fogja, rendelkeznek-e minden szükséges hatósági engedéllyel – ahelyett, hogy megbízna bennük, és elhinné, hogy „majd megszerzik” az engedélyeket.

A Swarm vizsgálata során az FCC további szabálytalanságokat is megállapított. Kiderült, hogy a Swarm időjárási léggömbökkel és földi állomások használatával is végezte a műholdas fedélzeti berendezések tesztelését, amihez minden esetben az FCC előzetes engedélyére lett volna szükség. Emellett a Swarm a januárban pályára állított műholdjaival való kommunikációra több mint egy héten keresztül engedély nélkül használt egy földi állomást Georgia államban.

A Swarmnak jelenleg hét műholdja kering a Föld körül, amelyet a „dolgok internete” technológia kipróbálására szeretnének használni. Az újabb hármat december 3-án Falcon–9 hordozórakétával állították pályára, ugyancsak a Spaceflight Industries szervezésében. Utóbbi három műholdra az FCC szeptemberben megadta a szükséges engedélyt.

stEgy készülő pikoműhold – fotó: Swarm Technologies

A Swarm ügyvezető igazgatója mindenesetre december 11-én a blogján köszönetét fejezte ki az FCC-nek az engedély zökkenőmentes kiadásáért. Az FCC ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Swarm a vizsgálat márciusi megkezdése óta szabálykövető magatartást tanúsított. A december 20-i büntetést a Swarm nem kommentálta, viszont kijelentették, hogy mind a hét műholdjukat folyamatosan követi a Légierő űrfelderítő szolgálata.

A 900 000 dolláros büntetés mellett a Swarmot egyéb szankciókkal is sújtották. Az FCC utasította a céget, hogy nevezzenek ki egy önálló, kizárólag a szabályozások betartásáért felelős igazgatót, aki készítsen szabálykövetési tervet. Utóbbi értelmében 36 hónappal előre kötelesek értesíteni az FCC-t a tervezett indításokról, beleértve azt is, hogy milyen hordozórakétával és honnan szándékoznak az indítást végrehajtani. Előírták továbbá, hogy a Swarm köteles szabálykövetési tréninget tartani mindazon munkatársai számára, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek az FCC hírközlési előírásaival.