A legfrissebb aktivitási mérőszámok szerint rekordütemű raktárkészlet-felhalmozásba kezdtek a brit feldolgozószektor vállalatai a brit EU-tagság március végén esedékes megszűnésének közeledtével, különösen a megállapodás nélküli kilépés kockázatának növekedése miatt. 

pppIllusztráció – fotó: pexels.com

A Brexit feltételrendszeréről novemberben elért átfogó megállapodást a londoni alsóház a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elvetette, és egyelőre nincs kidolgozott alternatív egyezmény. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) pénteken ismertetett közös felmérése szerint a brit gyáripar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban csaknem háromhavi mélypontra, 52,8-re csökkent a decemberben mért 54,2-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, vagyis a brit feldolgozó ágazat e teljesítménymérője a jelentős visszaesés ellenére még mindig növekvő ipari aktivitásra, ugyanakkor a növekedési ütem lassulására is utal. Az IHS Markit/CIPS adataiból kitűnik azonban az is, hogy a feldolgozóipar a BMI-felmérések 1992-ben kezdett rendszeres havi közlésének eddigi 27 éves történetében soha nem mért ütemű alapanyag- és késztermék-készletezésbe kezdett.

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója az adatokhoz fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a feldolgozószektor átfogó januári BMI-mutatója – amely 2016 júliusa óta a legalacsonyabb – a Brexittel kapcsolatos komor hangulatot és a korábbi derűlátás elenyészését mutatja. Brock szerint a Brexit közeledtével rekordüteműre gyorsuló készletezés most már a törésponthoz közelíti a beszállítói hálózatokat, és a szállítási megbízások teljesítési ideje immár 33 hónapja folyamatosan hosszabbodik a szektorban.

A CIPS igazgatója szerint ez felveti a kérdést, hogy a beszállítók ezt meddig bírják még kapacitással, illetve az üzleti vállalkozások mekkora raktárkészletet tudnak fenntartatni azon igyekezetükben, hogy a Brexit minden lehetséges kimenetelére felkészüljenek. Hasonló problémákra más ágazatok szakmai szervezetei is felhívták a figyelmet.