A Siemens CloudConnect portfólió leegyszerűsíti az adatátvitelt az IIoT-ből (Industrial Internet of Things) a felhőalapú megoldásokba. Ennek megvalósítására a Siemens új Simatic CP-1545-1 kommunikációs processzora szolgál, amely a Simatic S7-1500-as kivitelben használható a modern automatizálási környezetekben.

cloudconnectIllusztráció – kép: SIEMENS

A meglévő rendszerek felhőalapú csatlakoztatására a Siemens a Simatic CloudConnect 7 Industrial IoT Gateway megoldását is kínálja. A CloudConnect használatával még több előnyt kovácsolhat a felhőalapú adatelemzésekből. A megoldás segítségével a megelőző karbantartási célra elemzett adatok révén javítja a gépek rendelkezésre állását, illetve lehetővé teszi például a gépgyártóknak olyan új marketingmodellek bevezetését, mint a használat utáni fizetés.

Ahelyett, hogy minden egyes érzékelőt külön csatlakoztatni kellene a felhőhöz, a Simatic S7-1500 lehetővé teszi az adatok összevont gyűjtését egy létesítményen belül, majd azok hozzákapcsolását további, az adott folyamattal összefüggő információkkal. A CP 1545-1 egység ezután átküldi az adatokat a felhőplatformra. A kommunikációs processzor egy integrált Stateful Packet Inspection (SPI) tűzfalat is tartalmaz, amellyel az S7-1500 védhető jogosulatlan használat ellen. A CloudConnect funkció könnyen alkamazható néhány beviteli képernyő segítségével a TIA Portálban.

Jelenleg kétféleképpen lehet meglévő rendszereket csatlakoztatni az Industrial IoT Gateway CloudConnect 7 rendszerhez: a Simatic CC712 segítségével egy Simatic S7-300 vagy S7-400 egységet lehet csatlakoztatni ipari interneten keresztül az S7 protokoll alkalmazásával. A Simatic CC716 segítségével ugyanakkor akár hét Simatic S7 vezérlőt is lehet csatlakoztatni az ipari interneten vagy Profibus/MPI interfészeken keresztül.

Nem szükséges módosítani a meglévő automatizálási programot a lényeges információk kiválasztásához vagy átviteléhez. Ezenkívül a CloudConnect 7 által alacsonyabb szintű S7 állomásokról beolvasott adatok elérhetővé tehetők OPC UA változóként (szerver) is. Így megvalósul a standardizált adatcsere, például MES rendszerek vagy HMI és harmadik fél által gyártott vezérlők között is.

Minden esetben a nyílt forráskódú Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) felhőprotokollt használják a rendszerek. Ez a szabvány lehetővé teszi továbbá az adatátvitelt a Siemens IoT operációs rendszerébe, a MindSphere-be, vagy más felhőplatformokra is.