A Siemens Smart Infrastructure a legújabb KNX IP Secure szabványnak megfelelő IP-routerekkel és IP-interfészekkel bővíti a már bevált Gamma épületfelügyeleti portfólióját. 

Illusztráció – kép: SIEMENS

A KNXnet/IP-protokoll bővítése lehetővé teszi az adattelegramok teljesen titkosított továbbítását, garantálva a biztonságos és külső hozzáféréstől mentes kapcsolatot az egy hálózaton belüli KNX IP routerek között.

Az új KNX IP Secure eszközök megfelelnek az intelligens épületekben működő KNX-rendszerekkel szembeni egyre szigorúbb, biztonságos hálózati kommunikációra vonatkozó követelményeknek. Az automatikus épületkezelési funkciók biztonsági rései így áthidalhatók, a rendszerek és berendezések manipulációja hatékonyan kiküszöbölhető. Az új IP-routerek és IP-interfészek a legszigorúbb adatvédelmi szabványokat is teljesítik az IP-hálózaton keresztüli hozzáférés-védelemmel, amely hatékonyan kiegészíti a hagyományos mechanikus biztonsági védelmet.

Az új fejlesztések révén a KNX-rendszerintegrátorok és -partnerek teljesíteni tudják az ügyfelek épületen belüli és épületek közötti biztonságos kommunikációra, valamint biztonságos távoli hozzáférésre vonatkozó elvárásait. A KNX-hez készült ETS (Engineering Tool Software) biztosítja az IP-n keresztüli runtime-kommunikációt és üzembe helyezést. A biztonságos üzembe helyezést szolgálja emellett az eltávolítható eszköztanúsítvány-címke. Az eszköztanúsítvány kulcs, amely a gyors azonosítás érdekében QR kód formátumú, lehetővé teszi az ETS számára az eszköz felismerését.

A szigorú adatbiztonság nagyon jól használható meglevő adathálózatokon keresztüli kommunikációhoz, különösen kereskedelmi épületekben, további olyan előnyöket és lehetőségeket kínál, mint például gyors kommunikáció KNX-vonalak között, KNX-rendszer kiterjesztése az épületen túlra LAN- vagy WAN-kapcsolaton keresztül, KNX-adatok közvetlen továbbítása minden hálózati felhasználónak, vagy minden hálózati hozzáférési pont KNX-szel történő távoli konfigurálása.

knxKép: Siemens

Végül, de nem utolsó sorban, a Siemens új KNX IP Secure berendezései rendkívül rugalmasak áramellátás tekintetében. A hagyományos 24 V AC/DC ellátás mellett a berendezések támogatják az ethernet kábelen keresztüli tápellátást is (PoE). Ez nagyon alacsony, mintegy 4 mA áramfogyasztást tesz lehetővé KNX-busz számára.

A Siemens Smart Infrastructure (SI) operatív vállalata a piac meghatározó szereplője a jelenlegi és a jövőbeni intelligens és adaptív infrastruktúra terén. Az urbanizáció és a klímaváltozás sürgető kihívásaira kínál megoldásokat azáltal, hogy összekapcsolja az energiarendszereket, az épületeket és az iparágakat. Az SI teljes és átfogó portfóliót kínál egyetlen forrásból – termékeket, rendszereket, megoldásokat és szolgáltatásokat az energia előállítási pontjától kezdve egészen a fogyasztásig.

Az egyre nagyobb mértékben digitalizált ökoszisztémával elősegíti az ügyfelek sikerét és a közösségek fejlődését, miközben hozzájárul a bolygó védelméhez is. Az SI gondoskodó környezeteket alakít ki. A Siemens SI operatív vállalata nemzetközi központja a svájci Zugban található, és kb. 71.000 embert foglalkoztat világszerte.