Magyarországon egyre több közbeszerzésnél veszik figyelembe a fenntarthatóság, a zöld, a szociális és az innovatív szempontokat – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerdán Budapesten.

ecoIllusztráció – fotó: pexels.com

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett, Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben című, kétnapos nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta, a jövőre is gondolnak a közbeszerzés rséztvevői, ha nem csak az árat, a beszerzési értéket tartják döntőnek, de figyelembe veszik a fenntarthatóság és a zöld szempontok is.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly 1080 zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 zöld közbeszerzési eljárás volt. A Közbeszerzési Hatóság budapesti nemzetközi rendezvényén mintegy 300 szakember vesz részt hét európai országból, továbbá képviselteti magát az Európai Bizottság, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Rigó Csaba Balázs kiemelte, a résztvevők előadást hallgatnak meg Budapest zöld közbeszerzési törekvéseiről, a konferencián bemutatják a jó hazai példákat, köztük az egyik magyar strartup cég megoldását a napelemes térkő alkalmazására, a ZalaZone járműipari tesztpályát, a Főtáv fejlesztéseit. A rendezvényhez kapacsolódóan kedden Budapesten ülésezett az Európai Bizottság zöld szakértői munkabizottsága. Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél a zöld szempontokat jelezzék az ajánlatkérők, ezzel lehetőség legyen a nyilvántartásra – közölte Rigó Csaba Balázs.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon dinamikus fejlesztési, beruházási tevékenység folyik, ezek a következő 30-50 évben befolyásolják a környezetet, ezért fontos a fenntartható, környezettudatos hozzáállás. Megjegyezte azt is, a Költségvetési Tanácsban is elemzik a fenntarthatóság, a versenyképesség szempontjait,  a hosszabb távú hatásokat.

Az ÁSZ az ellenőrzésekor nemcsak nyomon követi a közbeszerzést, hanem tanácsaival is segíti. A hosszú távú kockázatok elemzésekor a környezetbarát, fenntarthatóság szempontokat is vizsgálják, amelyek nemcsak kiadási tényezőt jelentenek, hanem lehetőség adnak a versenyképes gazdaság, a korszerű magyar ipar megteremtésére – mondta Domokos László.