Új, Digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át csütörtökön a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.

d01Az új digitális közösségi alkotóműhely – fotó: hiros.hu

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadón a digitalizációt kihívásnak nevezte, mint mondta a "digitalizáció korát ki kell szolgálni, meg kell élni", az iskoláknak mint alapkészséget kell ezt átadni. Hozzátette: mintegy 400 ezer ember él ma közvetlenül a munkaerőpiacon az informatikából, de minden embernek kell, igaz különböző mértékben, ilyen tudással rendelkezni.

Pölöskei szerint a foglalkozások tanításánál tudomásul kell venni, hogy módosítani, fejleszteni kell a tartalmakat, mert az eszközök, amelyekkel tanítanak, is fejlődnek. Feladatnak nevezte, hogy a szakmák tanítása során átadják a digitális ismereteket, amelyekre szükség lesz majd a munkaerőpiacon. Továbbá, hogy ezért megújítsák a tanárképzést, a tanár továbbképzést, hogy az a digitalizációt érintő ismeretekkel is bővüljön. A humán erőforrás, az emberi tényező kikerülhetetlen, meghatározó a digitalizáció korában is.

Pölöskei Gáborné szólt arról is, hogy eddig 40 alkotóműhelyt adnak át az országban. A műhelyeket egyfajta lehetőségnek nevezte,  hogy "a huszonegyedik századot oktassuk", és lehetőség a közösségteremtésre is. Továbbá arra, hogy pályaorientációt is nyújtsanak, hogy felkeltség az érdeklődést a különféle szakmák iránt, megújuljon a belső szakmai képzés is az iskolákban. Juhász Imre,  az iskola igazgatója elmondta: mindig nyitottak voltak az innovációra és a műhely használatára is oktatási innovációként tekintenek, ahol  élményalapú tudást szerezhetnek a tanulók.

d02Eddig 40 alkotóműhelyt adnak át az országban – fotó: hiros.hu

A Kecskeméti Szakképzési Centrum csaknem 520 millió forint vissza nem térítendő támogatást  nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a szakképzési centrum fejlesztéséhez, e projekt keretében valósult meg az új Digitális közösségi alkotóműhely.