Új gyártóbázist adott át a SIAD csoport Magyarországon: az ipari és orvosi gázok előállításával foglalkozó, olasz tulajdonú vállalat 12 milliárd forintból építette fel Gyöngyöshalászon második hazai üzemét, amelyben mélyhűtött cseppfolyós nitrogént, oxigént és argont állítanak elő.

siad01A SIAD Hungary Kft. új üzeme Gyöngyöshalászon – fotó: Komka Péter / MTI

Roberto Sestini, a világszerte 14 országban jelen lévő SIAD cégcsoport tulajdonosa az eseményen kiemelte: a teljes egészében önerőből finanszírozott beruházást a Miskolcon húsz éve működő gyáruk fejlődése alapozta meg. Emellett az Apollo gumiabroncs-gyár beszállítójává akartak válni, ezért választották második gyáruk helyszínéül Gyöngyöshalászt. Jelezte: az új bázis csúcstechnológiájának és teljes automatizáltságának köszönhetően munkaerőigényük alacsony. Miskolcon és Gyöngyöshalászon 55 embert foglalkoztatnak. Elmondta, hogy a termelés egy évvel ezelőtt indult az új üzemben, amely mára teljes kapacitással működik.

siad02Szabó József ferences szerzetes megáldja a SIAD Hungary Kft. új üzemét az átadás napján – fotó: Komka Péter / MTI

Massimo Rustico olasz nagykövet arról beszélt, hogy a SIAD tevékenységét Magyarország és Olaszország vegyiparában egyaránt vezető szerepet tölt be. Szemléletére jellemző, hogy a kutatás-fejlesztés mellett a fenntarthatóságot és a környezet védelmét is meghatározó szempontként kezeli. Tájékoztatása szerint tavaly az olasz-magyar kereskedelmi forgalom meghaladta a 10 milliárd eurót, ez a szám folyamatosan nő. Hozzátette: ezen belül a vegyipari termékek forgalma a két ország között eléri az 1,4 milliárd eurót.

Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott felidézte: a SIAD csoport zöldmezős beruházással települt Magyarországra 20 éve, mára a cég a magyar ipari gázpiac meghatározó tényezőjévé vált. Elmondta: Gyöngyöshalászon a világ egyik legkorszerűbb technológiáját alkalmazzák, amelynek köszönhetően az itteni gyár károsanyag- és hulladékkibocsátás nélkül működik. A kormánymegbízott elmondása szerint számos ipari területen szükség van a SIAD termékeire, ezeket eddig zömmel importból kellett beszerezni. A kabinet ezt mérlegelve emelte korábban a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások sorába az új gyártóbázis felépítését.

siad03Miskolcon és Gyöngyöshalászon 55 embert foglalkoztatnak – fotó: Komka Péter / MTI

A SIAD Group Olaszország egyik vezető vegyipari csoportja, tevékenysége az ipari, mérnöki, élelmiszeripari, egészségügyi, LPG és földgázágazatokra egyaránt kiterjed. Termelési értéke 674 millió euró volt 2018-ban, ügyfeleinek száma világszerte több mint 70 000 és közel 2 000 alkalmazottja van. A SIAD Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint mintegy 3,6 milliárd forint volt 2018-ban, egy évvel korábban 2,89 milliárd forint. A tavalyi adó előtti eredmény 65 millió forint volt a 2017 évi 20,3 millió forint után.