Az autóipar a magyar gazdaság "gerincoszlopa", több mint 175 ezren dolgoznak az iparágban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elektromos autókhoz lítiumionos akkumulátorokat gyártó, high-tech japán cég, a GS Yuasa miskolci üzemcsarnokának átadásán kedden.

A GS Yuasa miskolci gyára – fotó: Vajda János / MTI 

Az innovatív technológiájáról ismert GS Yuasa 2018-ban jelentette be, hogy csaknem 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát. Ehhez a kormány 465,3 millió forint vissza nem terítendő támogatással járult hozzá – közölte Szijjártó Péter. A Yuasa fejlesztette ki az első akkumulátorokat Japánban.

Ma már világszerte használják a termékeiket, 17 országban, 37 telephelyen, megközelítőleg 15 ezer embert foglalkoztatnak. A kiotói székhelyű társaság magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017-ben jegyezték be, a város déli ipari parkjában a 60 ezer négyzetméter alapterületű üzem alapkövét tavaly márciusban rakták le.

Szijjártó Péter avató beszédében kiemelte: a világgazdaságban folyamatosak a változások, vadonatúj technológiák jönnek, amelyek alapjában határozzák meg az autóipar fejlődésének tempóját. Hozzátette: a világgazdasági átalakulásokat legalább annyira diktálják keletről mint nyugatról, egy új autóipari korszak rajzolódik ki, amely az elektromobilitásra és önvezető autókra épül. Kiemelte: az új autóipari korszak beruházásainak köszönhetően Magyarország a világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, az iparág meghatározó vállalatai ruháztak be itt.

"Nálunk épül a világ legnagyobb elektromos autó akkumulátor gyára, az Audi elektromos motor gyára, és több nagy beszállító is jelen van az országban" – sorolta Szijjártó Péter. A keleti nyitásnak köszönhető, hogy Magyarországra tudták hozni a legmodernebb technológiákat kifejlesztő, azokat elsőként alkalmazó cégeket – tette hozzá. A japán GS Yuasa 51 új munkahelyet hozott létre Miskolcon, a cég a második legnagyobb piaci részesedésű vállalat az ólomsavas akkumulátorok globális piacán, Japánon kívül Miskolcon gyártanak lítiumion akkumulátorokat, amelyek döntő hányadát exportálják.

gsyuasaAz elektromos autókhoz lítiumionos akkumulátorokat gyártó japán GS Yuasa miskolci üzemcsarnokának átadásán – fotó: Vajda János / MTI

A magyar-japán gazdasági kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter azt is közölte: Japán a hetedik legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, 160 japán vállalat 34 ezer embert foglalkoztat, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 3,3 százalékos emelkedés után meghaladta a 2,2 milliárd dollárt.