A tatai ipari parkban szerdán átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary második üzemcsarnokát, a 26 milliárd forintos beruházással háromszorosára bővült az üzem területe.

nhk01Az NHK Spring Hungary Kft. új gyártócsarnoka az átadás napján Tatán 2019. október 30-án – fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A vállalat négy éve választotta első európai termelő üzemének helyszínéül Tatát, szinte példa nélküli a mostani bővítési ütem – emelte ki köszöntőjében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ciráki György, a vállalat általános ügyeinek menedzsere az MTI-nek elmondta, az új üzemmel a jelenlegi 260 fős dolgozói létszám a teljes kapacitás elérésekor 100 munkavállalóval bővül. Az első ütemben felépült 12 ezer négyzetméteres csarnok mellé most egy 24 ezer négyzetméteres üzemet építettek.

Az NHK Spring tatai üzemében lengéscsillapító rugókat és a gépkocsik futóművének felfüggesztéseit összekötő stabilizátor rudakat gyártanak. Fő vevőik közé tartozik a Volkswagen csoport, a Renault-Nissan, a Toyota és a Ford. A vállalat termékeit 100 százalékban exportra készíti. A 2019 márciusában véget érő pénzügyi évben árbevétele elérte a 2,5 milliárd forintot.

A japán vállalat 2016 szeptemberében nyitotta meg tatai gyárát, első európai termelőüzemként. A beruházás értéke 11 milliárd forint volt, amelyhez a magyar állam 886 millió forintos támogatást nyújtott. A társaság nyolchektáros területet vásárolt a tatai ipari parkban, amelyen első ütemben egy 12 ezer négyzetméteres csarnokot építettek fel.

nhk02Az új csarnok 26 milliárd forintos beruházással épült – fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939 óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók az autóipari rugók, a vasúti alkatrészek, a beléptető rendszerek, a parkolóházak rendszerei és a számítástechnikai alkatrészek.