Kén- és foszfortartalmú gáz képződött a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén 2019. november 12.-én, feltehetően a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt. A telephely kármentesítését már megkezdték, azonban személyes beszámolók alapján a szennyezés sokkal komolyabb méreteket ölt, mint amit a hovatalos források állítanak.

vmti A Mátrai Erőmű – fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A Heves megyei katasztrófavédelem már többször is kiadott közleményt az ügyben, melyben minden alkalommal a szennyezést felszámoló munkák megkezdéséről tájákoztattak, továbbá megnyugtatták az olvasót, hogy a képződött gáz  lakosságra nem veszélyes.

Nagy Csaba november 21-i tájékoztatása szerint az eddig elvégzett műszeres mérések szerint a telephely területén lévő technológiaivíz-tározóban – valószínűleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt –képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre nem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte – tette hozzá. Jelezte: a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározó és a Bene-patak kapcsán történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végzett és jelenleg is végez méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a probléma elhárítása érdekében az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett. Aznap két, később több mobillaborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették – hangsúlyozta a szóvivő.

vpAz erőmű nincs túl messze a lakosoktól – fotó: Bődey János / Index

Súyosabbnak tűnik a probléma, mint azt elsőre hitték

Az index.hu frissen közölt cikke azonban más képet fest: a helyszínen készített riportok tanulsága szerint a dolgozók közül többen hányingerre, fejfájásra, szem- és torokirritációra panaszkodtak az esemény óta, a víztározóból futó patak szerdára szürke színű, habzó lett. Kedden az Átlátszó nyilvánosságra hozott egy belső, dolgozóknak szóló közleményt, amely szerint az erőmű történetének legsúlyosabb szennyezése történt. 

A belsős anyag szerint szennyezés forrása az erőmű melletti Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, mely először az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül. A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később az egész létesítményben szétáradt. A gázmérő eszközök kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki, a katasztrófavédelem mobil laborja pedig új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént, azaz a foszfint.

Az erőműben 50 méteres körzetben lezárták a szivattyúházat, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást pedig megtiltották. Az említett területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni – olvasható a tájékoztatóban. A szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás is, mivel ezek a gázok nemcsak mérgezőek, de fokozottan tűzveszélyesek is.

Lehet, hogy nem is az erőmű a hibás?

Az Őzse-völgyi technológiai víztározóba nemcsak a Mátrai Erőmű, de a szomszédos Viresol Kft. nevű búzafeldolgozó és keményítőgyár is beleengedi szennyvizét.  Innen veszi azt a vizet a hőerőmű, amiből később mérgező gázokká fejlődnek, melyektől rosszul lettek az erőműben dolgozók, illetve még a fémpénzek is elszíneződtek. A Viresol idén februárban kezdte meg a működését az erőmű visontai telephelyén. Az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor is ott volt, ami talán annira nem is meglepő, tekintve, hogy az erőmű és a gyár is Mészáros Lőrinchez tartozik, azaz az Opus Global Nyrt. tulajdona.

Durvább a szennyezés, mint az vállalni merik

Az index.hu kérésére a katasztrófavédelem nem nyilatozott, azonban a hírportálnak sikerült megszólaltatnia egy ott dolgozót. A névtelenséget kérő férfi állítása szerint a szivattyúház mellett 270 PPM kénhidrogént mutattak ki múlt kedden, ami az erőmű korábbi tájékoztatója szerint is mérgező tüdő-ödémával, cianózissal, véres köhögéssel és tüdőgyulladással is járhat.

A szennyezett Bene-patak Detken – fotó: Bődey János / Index

A férfi szerint viszont a zivattyúházban még magaabb lehet az érték, de ott már nem sikerült érni, mivel azt a katasztrófavédelem lezárta. Azonban pár héttel ezelőtt a férfi több órát dolgozott a szivattyúházban, és ez alatt elfeketedett nyaklánca és gyűrűje is. A már ismert tünetek mellett megemlítette, hogy egyik kollégájának nemrég véres széklete volt. A helyzet súlyosságára utal, hogy az erőműben dolgozó külföldi szakemberek azonnal gázmaszkokat vettek, amint fény derült a problémára. Ezzel ellentétben a magyar dolgozóknak ezt a mai napig nem tették kötelezővé.

A szomszédos településeken is veszélyben vannak

A helyiek beszámolója szerint korábban horgászni és fürödni is lehetett a Bene-patakban, mint mutatták, a gyerekek egy kis stéget is kialakítottak a parton. Ma már viszont a növények is alig maradnak meg a vízben, nyáron az összes hal kipusztult a patakból, és a szennyezés a Tarna folyóig jutott – írja az index.hu. A katasztrófavédelem mobillaborjai ugyan folyamatosan mérnek, de az eredményről senkit sem tájékoztatnak, még az érintett települések polgármestereit se.

Az ügyben a Párbeszéd egyik politikusa feljelentést is tett. A fentiekről részletesebb információkért a linkre kattintva elérhető az index.hu eredeti cikke.