A Siemens a HB3 generátormegszakítók családját új, kompakt termékkel bővíti ki. A HB3-Compact (HB3-C) megszakító függőlegesen és vízszintesen is felszerelhető, és karbantartást nem igénylő vákuum-technológiát alkalmaz, így különösen jól alkalmazható az erőművek felújítása során, ahol kritikus fontosságú a lehető legbiztonságosabb áramellátás, viszont a meglévő berendezések korlátozzák a rendelkezésre álló helyet. Az új rendszert először a Párizsban november 12. és 14. közt mutatták be a European Utility Week kiállításon.

im01Kép: Siemens

Mivel a megújuló energiaforrások használata egyre elterjedtebb, megbízható technológiákra van szükség, melyek megvédik az elektromos hálózatokat például az ideiglenesen megugró betáplálás nyomán keletkező túlfeszültségtől. A generátormegszakítók az erőművek megbízhatóságában és rendelkezésre állásában kulcsfontosságú szerepet játszanak, mert a különböző berendezéseket, így például a generátorokat és transzformátorokat a hálózatról leválasztva, illetve oda becsatlakoztatva megvédik a túlterheléstől vagy a rövidzárlattól.

Vevői igényekhez igazítható kialakítási és beszerelési megoldásainak köszönhetően az új HB3-Compact modell az erőművek üzemeltetőinek az új erőművek tervezésekor vagy a régi berendezések lecserélése során a legnagyobb fokú rugalmasságot biztosítja. Az eszköz kis helyet foglal, így a kapcsolóberendezések tervezése és méretezése egyszerűbbé válik. Mindenképp ki kell emelni a tartókeretek testre szabhatóságát, ami azt jelenti, hogy a fázisok közös vagy egyéni keretre egyaránt kerülhetnek, így megoldható az elválasztásuk, ha például több helyiséget kell ellátni. A másik fontos jellemző, hogy az egység vízszintesen és függőlegesen egyaránt felszerelhető.

Mindezek mellett nem csak a fázistávolság, hanem a fázisok elhelyezésének magassága állítható, hogy a megszakítót pontosan lehessen illeszteni a meglévő gyűjtősín csatlakozási pontjaihoz, így az eszköz könnyen integrálható a meglévő rendszerekbe. A biztonságos karbantartás érdekében a megszakító integrált vonali és földelő szakaszoló kapcsolókkal is el van látva. A vonali szakaszoló kapcsolók feladata a kapcsoló berendezések vagy a generátor lecsatlakoztatása a hálózatról, míg a földelő szakaszoló a generátor és a transzformátor oldalt földeli a fokozott biztonság érdekében.

A HB3-C az erőművek üzemeltetői számra nem csak rugalmas, hanem költségtakarékos megoldást is jelent a projektek megvalósítása és működtetése során. Kis méretének köszönhetően az egység szállítása, felállítása és üzembe helyezése egyszerű, és az új megszakító beszerelése miatti leállások időtartama jelentősen csökkenthető.

img02Kép: Siemens

A karbantartást nem igénylő vákuum technológia alkalmazása a kapcsolóberendezésekben szükségtelenné teszi a gázok kezelését, minimális karbantartási költségeket eredményez, és növeli a HB3 rendszerek újrafelhasználhatóságát. A HB3-C a Siemens Blue Portfolio termékcsalád része, és a csúcstechnológián alapuló teljesítményt környezetvédelmi szempontból is biztonságos anyagok és munkafolyamatok alkalmazásával ötvözi.