Az Axis Bentonit Kft.-nél a koronavírus-járvány idején veszélybe került munkahelyek megőrzését, a vállalkozás talpon maradását és fejlesztési terveinek megvalósítását segíti a kormány bértámogatása – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán Erdőkövesden.

György László államtitkár (b) átadja a bértámogatási okiratot Szántó László ügyvezetőnek (j) az Axis Bentonit Kft. erdőkövesdi üzemében – fotó: Komka Péter / MTI

György László a társaság közel 3,7 millió forint értékű munkahelyvédelmi bértámogatásáról szóló okirat ünnepélyes átadásán elmondta: a járványhelyzet hatásainak enyhítését, a gazdaság újraindítását célzó kormányzati segítséget eddig országszerte több mint 13 ezer cég igényelte és mintegy 170 ezer munkavállaló után kapták meg azt az érintett vállalkozások.

György László elmondása szerint a kabinet fontosnak tartja a rendelkezésre álló források arányos elosztását, hiszen "az adófizetők pénzéből támogatják az adófizetők tovább foglalkoztatását és a munkahelyek stabilitását" – fogalmazott. Azok az országok, amelyek a világjárvány idején képesek az arányos segítségnyújtásra, sokkal versenyképesebben és megerősödve kerülnek ki a mostani válságból – tette hozzá. Az államtitkár jelezte: míg a világban a hasonló támogatások a nagyvállalatokat célozzák, addig Magyarországon a segítségnek köszönhetően megőrzött munkahelyek döntő többsége magyar tulajdonú cégnél, 95 százalékban mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál található.

Szántó László, a bentonit nevű agyagásvány bányászatával és feldolgozásával foglalkozó Axis Bentonit Kft.  ügyvezetője arról beszélt, hogy a járvány hónapjaiban árbevételük egyharmadával visszaesett, veszélyeztetve harminc dolgozó munkahelyét és a cég működésének folyamatosságát. Helyzetük azóta a kormányzati bértámogatásnak is köszönhetően stabilizálódott – közölte. A 2005 óta működő cég 35 embert foglalkoztat és bentonitból gyárt állathigiéniai almokat, gyógyhatású állatápoló-szereket, továbbá humánkozmetikai termékeket.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta az erdőkövesdi családi vállalkozást, azt mondta, az Axis Bentonit Kft. működtetői bebizonyították: "hallatlan érték van" ebben az anyagban; céltudatosságuk, elkötelezettségük, kitartásuk alapján méltók a támogatásra,a mely eddigi munkájuk eredményének megőrzése mellett utat nyit a cég további bővülése, így újabb munkahelyek létrehozása előtt is.