Az Európai Bizottság kedden új, a digitalizáció általánossá tételével kapcsolatos európai uniós ütemtervet, úgynevezett "digitalizációs iránytűt" mutatott be, amely az információtechnológiai készségek fejlesztését, a gyorsabb internetet és az alapvető közszolgáltatások online elérhetőségét helyezi a központba.

Illusztráció - Fotó: Adrien Olichon

Az új stratégia részeként a brüsszeli végrehajtó testület azt kívánja elérni, hogy 2030-ra az EU-tagállamok összes háztartása gigabites sebességű csatlakozással rendelkezzen, és az 5. generációs mobilhálózat (5G) a jelenlegi 14% helyett az unió valamennyi lakott területét lefedje.

Margrete Vestager, az unió versenyjogi biztosa az ütemtervet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a digitalizációs szint javítása igen jelentős tényező az unió versenyképessége szempontjából, ugyanakkor "a folyamatnak befogadónak kell lennie, és minden állampolgárnak teljes mértékben ki kell tudnia használni a digitális társadalom által létrehozott előnyöket".

Az Európai Bizottság azt is reméli, hogy 2030-ra a jelenlegi 56% helyett az unió felnőtt lakosságának 80%-a rendelkezni fog alapvető digitális készségekkel, és legalább 20 millió információ- és kommunikációtechnológiai szakember fog az unióban dolgozni. Az EU arra is törekszik, hogy ezene a foglalkoztatásterületen növekedjen a nők aránya.

Az ütemterv fontos eleme továbbá, hogy 10 éven belül valamennyi kulcsfontosságú közszolgáltatásnak elérhetőnek kell lennie az interneten, minden polgárnak hozzá kell férnie elektronikus egészségügyi dokumentációjához, és az uniós polgárok legalább 80 százalékának elektronikus személyazonosítási megoldást kell alkalmaznia.