Az UPM-Kymmene finn vállalat a Siemens Energy-t választotta a villamosítási, automatizálási és digitalizálási (EAD) csomagok szállítására egy új generációs biofinomító számára, amely jelenleg a németországi Leunában épül.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök látogatása az UPM Biokémiai Projektjén Leunában
Fotó: UPM

A biofinomító lesz az első ilyen típusú ipari létesítmény. Az új folyamatinnovációk alkalmazásával az üzem faanyagot tud fenntartható módon átalakítani (100%-ban) bioalapú mono-etilén-glikollá (MEG), mono-propilén-glikollá (MPG), valamint megújuló funkcionális töltőanyagokká (RFF).

A MEG-t és az MPG-t hagyományosan fosszilis alapú nyersanyagok felhasználásával állítják elő. Az UPM alternatívákat kínál a végtermékek, például a PET-palackok, csomagolóanyagok, textíliák vagy gumiabroncsok CO2-kibocsátásának jelentős csökkentésére, amelyeket különféle autóipari alkalmazásokhoz használnak.

A projektben a Siemens Energy vállalása magába foglalja a villamosítást, az automatizálást és a digitalizálást - a vállalat egy komplett digitális ikert szállít az egész üzem számára, lefedve teljes életciklusát - az integrált mérnöki munkától az integrált üzemeltetésig.

"Biztosak vagyunk abban, hogy a Leunában gyártott bioalapú MEG, MPG és RFF kielégítik az ügyfelek és a végfelhasználók igényeit, akik a fenntartható portfólióra szeretnének váltani. A Siemens Energy digitalizálási megoldásainak és a digitális ikernek a megvalósításával segíthetünk a biztonságos és hatékony működésben." - mondta Juuso Konttinen, az UPM Biochemicals alelnöke.

A Leuna Biofinomító nagy lépés lesz az UPM számára, hogy üzleti alapjait faalapú biomolekuláris termékekre és megoldásokra is kiterjessze. A biofinomító üzembe helyezését a tervek szerint 2022 végére ütemezik. Teljes működésének éves kapacitása 220.000 tonna lesz.

Jennifer Hooper, a Siemens Energy ipari alkalmazásmegoldásokért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az ipari dekarbonizáció globális vezetőjeként büszkék vagyunk arra, hogy megbízható partnerként és segítőként választottak minket ehhez az úttörő projekthez. Bízunk benne, hogy segíthetünk az UPM-nek csökkenteni a világ fosszilis tüzelőanyagokból előállított vegyi anyagokra való támaszkodását, miközben a fenntarthatóbb világ létrehozása felé haladunk."

Az UPM az ipari biogazdaság egyik világítótorony-projektje*. Leunában az UPM 550 millió eurót (közel 193 milliárd forint) fektetett egy megújuló vegyszereket fából előállító biofinomítóba. A finomító lesz az első olyan ipari projekt, amely a fenntartható keményfát megújuló glikollá és megújuló funkcionális töltőanyaggá alakítja.

Az UPM több mint 100 alkalmazottal rendelkezik kereskedelmi, kutatási, fejlesztési és operatív szerepekben, és támogatja a régió gazdasági fejlődését, valamint a zöld kémiai kiválóság klaszterének létrehozását Leunában.

* A világítótorony-projekt egy rövid távú, jól körülhatárolható, mérhető projekt, amely mint modell - vagy „világítótorony” - szolgál a szélesebb körű digitális átalakítási kezdeményezés más hasonló projektjeihez.