A megfelelő termékadatok kiválasztása a műszaki tervezésben gyakran időigényes. Az új Eplan Data Portal megújult felhasználói felülettel és továbbfejlesztett keresési algoritmusokkal azonban minden eddiginél könnyebbé és gyorsabbá teszi ezt.

Az Eplan Data Portal összes adatának több mint egyharmada – például a Rittal
adatai – már megfelel az új, jó minőségű Data Standard adatszabványnak. - Kép: Eplan

A kibővített keresési paraméterek révén a felhasználók pontosan azokat az összetevőket találják meg gyorsan, amelyekre rákeresnek. A konfigurátorokon alapuló, egyedi megoldások intuitív módon generálhatók – ahogy azt a Lenze termékkonfigurátor is demonstrálja.

Az új Eplan Platform megjelenése már csak rövid idő kérdése és ez egyben azt a pillanatot is kijelöli, amikortól az Eplan Data Portal kizárólag az Eplan ePulse felhőkörnyezetben lesz használható. A platform frissített felhasználói felülete számos fejlesztést kínál az eszközadatok kereséséhez és megtalálásához.

A továbbfejlesztett keresési algoritmusok és paraméterek sokkal könnyebbé teszik a felhasználók számára a megfelelő összetevők gyors megtalálását és letöltését. A megnövekedett rendszerteljesítmény pedig nagyobb sebességet biztosít az alkatrészek kiválasztásakor. További újdonság a Lenze termékkonfigurátor integrálása.

A konfigurátorok leegyszerűsítik a termék kiválasztását

„Termékkonfigurátorunk közvetlen integrálása az új Eplan Platformba lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy nagyon gyorsan megtalálják a szükséges terméket – mondta Bernd Spiegel, a Lenze a folyamatokért és adatokért felelős csapatának igazgatója. – Nincs szükség az eszközök hosszú listákban történő keresésére ahhoz, hogy az ügyfelek megkapják az igényeiknek megfelelő eszközöket. Az együttműködés természetesen a Lenze számára is sok előnnyel jár. Sokkal könnyebb számunkra az Eplan Electric P8 konfigurátorához karbantartani az adatokat, mint egy terméksor minden külön változatánál tenni ugyanazt.”

Valós példa: A felhasználónak egy frekvenciaváltóra van szüksége. A Lenze Easy Product Finder segítségével az említett felhasználónak csupán néhány lépésre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő eszközt találjon a vállalat i550-es készülékeinek sorozatából. A meghatározó jellemzők, mint a névleges teljesítmény, a tápegység típusa és a terepi busz hálózat kiválasztási kritériumként szerepelnek. Miután a felhasználók e paraméterek alapján döntöttek egy adott eszközről, a hozzárendelt Eplan-adatok előállíthatók a részletes nézetben, majd a CAE megoldás eszközkezelőjébe importálhatók.”

Körülbelül hárommillió adatsor áll rendelkezésre a portálon

Hasonló módon működnek további gyártók – köztük az Endress + Hauser, a Bosch Rexroth és a Rittal – konfigurátorai. Ezáltal az egyes gyártók portfóliója könnyen elérhető a tervező mérnökök számára. Az eszközök kiválasztása és a kiváló minőségű adatok megszerzése egyszerű és intuitív. Az adatok naprakészek, és közvetlenül átvihetők a projektekbe. A felhasználókat lépésről lépésre vezetik át a válogatott gyártók különféle termékcsaládjain keresztül, hasonlóan ahhoz, ahogy egy új autó tulajdonságainak beállítása zajlik. A konfigurátorok integrálása nem csak a portálon elérhető adatokat (több mint 1 millió adathalmaz) bővíti körülbelül kétmillió konfigurálható változattal, hanem a felhasználók számára is megkönnyíti a kiváló minőségű eszközadatok összeállítását.

Ezen kívül vannak olyan szelektorok az Aventics-től, az IPF-től, valamint a Schneider Electric-től, amelyek biztosítják a gyors termékválasztást. A keresési paraméterek révén történő kiválasztások célzott szűkítésének köszönhetően az adatok garantáltan helyesek. Ez a portfólió hamarosan két további, jól ismert globális szereplő kínálatával bővül majd – vagyis a felhasználók számára mindig érkezik valami újdonság.

Az Eplan Data Standard beágyazódik

A portálon szereplő adatok több mint egyharmada már megfelel az új, jó minőségű Data Standard adatszabványnak, és az Eplan további ambiciózus célokat tűzött ki maga elé: amennyiben ez megvalósítható, 2022 végéig az összes eszközadat felének meg kell felelnie az Data Standardnak. Ehhez további kötelezettségvállalásokra van szükség az eszközgyártók részéről, akik körében egyre többen ismerik fel a 100 százalékos digitális adatbirtoklás előnyeit. A nemzetközi színtéren olyan nagy szereplők voltak ennek úttörői, mint a Chint (Kína), az IFM, a Pilz, a Rittal és az SMC (Európa), a Numatics (USA) és az Omron (Japán).

„Örülünk, hogy kiváló minőségű tervezési adatokat kínálhatunk ügyfeleinknek – mondta Arndt Christ, a Pilz Nemzetközi Ügyfélszolgálatának alelnöke. – 2020-ban döntöttünk úgy, hogy elkészítjük a Pilz termékmakrókat az Eplan Data Standard követelményeinek megfelelően. A makrók használatát megkönnyítő adatstandardizálás sok előnyt hordoz magában kapcsolt vállalataink belső mérnöki részlegei, valamint külföldi ügyfeleink számára szerte a világon. Míg korábban a makrókat értékkészletek felhasználásával kellett beilleszteni a tervekbe, ma ez egy funkcionális sablon segítségével valósítható meg. Az előnyök között szerepel az adatok jobb hálózatba kapcsolása – például a 2D és a 3D között –, a kevesebb hiba, mivel a vezetékezési kapcsolatok pontosan vannak meghatározva, és mindenekelőtt az időmegtakarítás a makrók szabványosítása miatt. Az új Data Standard, különösen a funkcionális sablon, a minőség védjegye a makróink számára, és a jó minőségű adatokkal szemben támasztott elvárásainknak is megfelel. Az Eplan a jövőben is megbízható partner lesz, akivel együtt dolgozhatunk ezen megközelítés továbbfejlesztésében.”

Timm Hauschke, az Eplan felhőalapú szolgáltatások üzleti igazgatója: „A gyártók magas minőségre való törekvése egybeesik felhasználóink igényeivel. Az átfogó, integrált, végponttól végpontig terjedő adatok képezik az alapját a digitális ikerpárnak, amely információkat nyújt a folyamatokhoz és a folyamat minden állomásán lévő gépekhez, a tervezéstől a gyártásig. Az Eplan Data Standard bevezetése óta ez világszerte megvalósul. Célunk, hogy az eszközadatok 100%-ban digitálisan hozzáférhetők legyenek, ideális alapot biztosítva ezáltal a rendkívül hatékony tervezéshez.”

 

További információ:
www.epulse.com/en.html
Az Eplan Platform 2022 újdonságai:
www.eplan-software.com/inyourhands