Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TÜV Rheinland magyarországi jelenlétének megerősítéséről állapodott meg a német cég vezetőivel október 25-én Budapesten. A világ egyik élenjáró műszaki minősítő és fejlesztő vállalkozása bővíti önvezető tesztszolgáltatásait a zalaegerszegi járműipari tesztpályán.

TÜV-Rheinland székhely, Köln-Poll - Fotó: Wikimedia

A ZalaZONE 2025-re a TÜV Rheinland első számú kompetenciaközpontjává válhat a fejlett vezetéstámogató rendszerek és az önvezető járművek terén.

A tárca közleménye szerint a magyar gazdaság versenyképessége a járműgyártás fenntartható jövőjét jelentő tiszta technológiák meghonosításával őrizhető meg és fokozható. A közúti közlekedés zöldítésében nélkülözhetetlen műszaki megoldások fejlesztését és gyártását világszínvonalú szolgáltatási kínálattal lehet Magyarországra vonzani. Kelet-Európában először Magyarországon épülhetnek ki új tesztelési kapacitások az akkumulátorgazdaság és hidrogéngazdaság területein.

A magyar kormány a korszerű elektromos járművek, akkumulátorok és üzemanyagcellák megfelelőségének, biztonságos üzemeltethetőségének vizsgálatára alkalmas tesztkörnyezet kialakítását tervezi a ZalaZONE bázisán. Az akkumulátor tesztközpont megépítése és működtetése során nagyszerűen hasznosulhat a TÜV Rheinlandnál meglévő kiemelkedő szaktudás és tapasztalat. A részleteikben közösen kidolgozandó elképzelések közé tartozik a mezőgazdasági járművek és eszközök minősítésére szolgáló infrastruktúra létesítése is - jelezte az ITM.

A céget tagjai közé várja a nemrégiben megalakult Magyar Akkumulátor Szövetség. A szakmai-iparági közösség egyedülálló segítséget nyújthat a vállalat magyarországi fejlesztési terveinek valóra váltásához - áll a közleményben.