A Zalaegerszegen elindult gazdaságfejlesztési elképzelések és az ahhoz kapcsolódó felsőoktatási tervek megvalósulásával a város lehet a magyar tudásipar megújításának egyik ékköve - fogalmazott Stumpf István kormánybiztos csütörtökön Zalaegerszegen.

Illusztráció - Fotó: This is Engineering

A Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa a Pannon Egyetem (PE) Zalaegerszegi Egyetemi Központja által megvalósítandó Felhő Campus programjának bejelentése kapcsán azt mondta: az elképzeléssel a mesterséges intelligenciát igyekeznek a tudásszerzés szolgálatába állítani. Az a céljuk, hogy a digitalizáció világában megállítható legyen az "agyelszívás", sőt, a hallgatóknak helyben tudjanak olyan tudást biztosítani, amit sehol máshol nem tudnak megszerezni, de bárhol tudnak majd alkalmazni.

Stumpf István úgy véli, az egyetemi modellváltás célja az volt, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak, de "ehhez meg kellett mozgatni az állóvizet". A modellváltás pedig elérte a célját, mert az egyetemek autonóm módon keresik a kihívásokat.

A zalaegerszegi Felhő Campus mintaprojektként indul, hogy a tapasztalatokat más egyetemeknek is tovább tudják adni. Az egyetemi innováció intézményesítéséhez azonban szükség van arra, hogy a tanárok is "sokkal hatékonyabb digitális képességekkel" rendelkezzenek - jelentette ki a kormánybiztos.

Németh István, a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központjának főigazgatója azt mondta: két együttműködési megállapodást írtak alá, amelyek komplex infrastruktúra-, labor- és humánerőforrás-fejlesztési program indítását célozzák. Olyan egyetemi képzést valósítanak meg, ami "személyre szabható tudásszolgáltatás", vagyis a hallgató a saját érdeklődési körének megfelelően válogathatja ki a sok apró modulból álló tananyagot, és az oktató segíti a folyamatos továbblépést.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszegen olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni, amelyben együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint a szolgáltatások. A már készülő vagy tervezett beruházások számára pedig az egyetem tudja biztosítani a szükséges, magasan kvalifikált szakembereket.

Vigh László országgyűlési képviselő, a zalaegerszegi tesztpálya miniszteri biztosa is azt emelte ki, hogy a tesztpálya igazi mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Ma már azonban látszik, hogy ezek üzemeltetéséhez kevés a zalaegerszegi, sőt a Zala megyei munkaerő, vagyis sokkal nagyobb régióból lehet csak biztosítani a megfelelő tudással rendelkező szakembereket, a képzésükhöz pedig a PE a legkiválóbb háttér.

A Felhő Campus megvalósítását szolgáló két együttműködési megállapodást Stumpf Istvánon kívül Zalaegerszeg polgármestere, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke, továbbá a megvalósítást segítő Delta Systems ügyvezetője írta alá, de részese lesz a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya is.