Együttműködési megállapodást írt alá a hidrogéngazdaság térnyerése érdekében Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson.

Illusztráció - Fotó: Linde

Hegedüs Ákos az aláírás előtt tartott tájékoztatón közölte: a zrt. vállalja, hogy zöldhidrogéngyártó kapacitást épít ki, és a nemzeti hidrogén stratégia 2030-as célkitűzései szerint töltőállomás-infrastruktúrát hoz létre Magyarországon, amelyhez a zöldhidrogént is biztosítja. Emellett megvizsgálják, egy új, töltőállomást gyártó kapacitás megvalósítását.

A hidrogén nagy szerepet fog játszani a klímasemleges célok 2050-ig történő elérésében és abban is, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a jelenlegi energiaellátási forrásoktól.

A vezérigazgató aláhúzta: a Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Linde-csoport a hidrogén-előállításban és felhasználásban több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszerte vezető szerepet tölt be, ami megalapozza, hogy Magyarországon is elinduljanak az erre irányuló beruházások.

Palkovics László elmondta: a 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégia arra épül, hogy a hidrogént zöld hajtóanyagként, illetve energiatárolásra alkalmazzák a közlekedés és az ipar területén. Megjegyezte, mára energiaválság alakult ki, és "kitört egy háború, amely meg fogja változtatni Európa és a világ energiahelyzetét". Az energiaválság a miniszter szerint motivációt jelent a változtatásokra.

Beszélt arról, hogy meg kell nézni, miként lehet ösztönözni az ipari szereplőket arra, hogy "vegyék komolyan a hidrogént"; jelenleg hat olyan projekt előkészítése zajlik, amelyek a hidrogénértéklánc elemeit érintik.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: a megújuló és az atomenergia rendszereinek hatékony üzemeltetésében nagy szerepe van az e-mobilitásnak és a hidrogéngazdaságnak.

Kifejtette, hogy ha elkészül a két új atomerőművi blokk, akkor olyan "hatékony együttműködést" kell találni, amellyel a felesleges villamos energiából hidrogént lehet fejleszteni, ami például üzemanyagként vagy a kohászatban is hasznosítható.

Hozzátette, a hidrogéngazdaságnak Pakson megvannak a feltételei: van áram, víz, a hidrogént pedig vezetéken vagy tartálykocsikban lehet tovább szállítani.