Tegnap került megrendezésre az Űrkutatás napja nevű rendezvény, amely többek között egyik fő témája az űrelektronika. Továbbá szó volt az űrszemétről, ESA-csatlakozásról, a műegyetemi kisműholdas fejlesztésekről, és a fiatalok lehetőségeiről az űrkutatásban való részvételtől.

space

A rendezvény megszervezéséről a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara gondoskodott. Továbbá szakmai partnerként idén a világ vezető műholdas távközlési vállalata, a SES Astra volt.

A rendezvény helyszínéül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) V1 épületének Demola-csarnoka szolgált. Az érdeklődők az első programblokkban szakmai előadásokon vehettek részt melyek az aktuális űrkutatási témákat dolgoztak fel.

Az előadások témái:

Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke újszerű megközelítéssel az űrszemét okozta problémákkal foglalkozott.

Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásáról, a megindult folyamatról és teljes jogú tagságunk jelentőségéről beszélt.

Később a fiataloké volt a főszerep. A Masat-1 sikereiről nyilatkoztak, mely nagyrészt a BME VIK hallgatóinak volt köszönhető, és megfelelő alapot jelent a Masat-program folytatására.

Egy másik projekt a SMOG-1, egy mindössze 5 cm él hosszúságú kockába szerelve, amely a földi tévéadók keltette elektromágneses szennyezést mérné a világűrben.

Az érdeklődők továbbá megtekinthették a helyszínen megtekinthetté a MANT A világűr emberközelben című vándorkiállítás anyagát is. Ez a 2013-as Űrkutatás Napján mutatkozott be először, s azóta bejárta az ország számos városát.