Ariane-5 az utolsó idei fellövése

Két kereskedelmi távközlési holddal indult útjára idén utoljára Kourouból az európai hordozórakéta.

A világviszonylatban idén a 80. űrstartra a francia guyanai űrközpontból december 6-án, magyar idő szerint 21:40-kor került sor. Az Ariane-5 rakéta hasznos terhe a megszokottnak számító két, geostacionárius pályára szánt műhold volt. Ezúttal a DirecTV-14 és a GSAT-16 nevű holdak indultak. A start az Ariane-5 rakétatípus 1996-os bemutatkozása óta a 77. volt, egyhuzamban a 63. sikeres. A 77 alkalomból 65 esetben geostacionárius átmeneti pályára állítottak űreszközöket. A két műhold saját hajtóművei segítségével emeli majd meg a földközeli pont magasságát és alakítja ki az Egyenlítő síkja közelében húzódó, 36 ezer km magas körpályát.

A DirecTV-14 az amerikai Space Systems/Loral cégnél épült. Az Egyesült Államokban, a DirecTV cég ügyfelei számára ultranagy felbontású videós átvitelt biztosít majd, a 99° nyugati hosszúság fölötti pozícióból.

A GSAT-16 indiai megrendelésre indul. Feladata televíziós műsorszórás és távközlés. A fedélzetén levő C- és Ku-sávú transzponderek száma nagyobb, mint bármely eddig repült indiai távközlési műholdé. Megcélzott geostacionárius pozíciója 55° keleti hosszúság.

Az indítást szervező Arianespace cégnek mind a DirecTV, mind az Indiai Űrügynökség (ISRO) régi partnere. Az előbbi 21, az utóbbi 33 éve rendelt meg először műholdindítást. Az Ariane-5 számára az idei év rekordot jelentett a pályára állított össztömeg szempontjából. A mostani, VA221 számú repüléssel együtt 74,3 tonnát emelt a magasba az idei hat start során, ami a 2012-ben felállított csúcsot adta át a múltnak.