Több híres tudós és vállaltvezető tett nyilatkozatot egy nyílt levélben, amely témája a mesterséges intelligencia volt. A levél lényegében arról szól, hogy az ilyen témájú kutatásoknak az emberiség javát kell, hogy szolgálja.

digital

A Future of Life Institute fogalmazta meg a levelet, ez az intézet az emberiségre ártalmas veszélyek elhárításával, megelőzésével foglalkozik. A levelet több százan írták alá, többek között Stephen Hawking fizikus és Elon Musk, a SpaceX űrprogram igazgatója.

A levélben arra mutattak rá, hogy a mesterséges intelligencia kifejlesztése mellet, olyan kutatásokra is szükség van, amelyek biztosítják, hogy az intelligens rendszerek hasznosak az emberiség számára. Továbbá egy dokumentumban megfogalmazták azokat a kutatási irányokat, amelyek révén maximalizálható a mesterséges intelligencia társadalmi haszna, és minimalizálhatóak a veszélyek.

A lehetséges előnyök hatalmasak, hiszen minden, amit a civilizáció nyújtani tud, az emberi intelligencia eredménye, így megítélni sem tudjuk, milyen célok lennének elérhetőek, ha az emberi intelligenciát a mesterséges intelligencia által nyújtott eszközökkel lehetne felerősíteni - olvasható a levélben.