Erős szél vagy sok napsütés idején nagy mennyiségű megújuló vagy más, decentralizáltan termelt energia kerül betáplálásra a középfeszültségű hálózatba. Ez rövidzárlatokat okozhat, amelyek veszélyeztetik az áramellátást. A szupervezetős hálózati technológiák ilyen körülmények között is megbízható hálózati üzemet tesznek lehetővé. A Siemens egy ún. rezisztív típusú szupervezetős áramkorlátozó túláramvédelmet (Superconducting Fault Current Limiter) installál az augsburgi városi műveknél ennek a problémának a megoldására.

szelturbina

A fejlesztési munkáknak és a városi középfeszültségű hálózatban való installációnak 2015 végére kell befejeződniük. Ezt követően az SFCL-t terepi teszt keretében fogják vizsgálni. Az Assist rövid nevű projektet a bajor gazdasági, média-, energetikai és technológiai államminisztérium támogatja a „BayINVENT” program keretében, amely az innovatív energia-technológiákra és energia-hatékonyságra irányul.  Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) már több fontos szabadalmat fogadott el a rezisztív SFCL technológiája tárgykörben.

Az SFCL-ek egyik előnye, hogy normál üzemben a hálózat számára „láthatatlanok” maradnak, mert a mínusz 196 °C-os hőmérsékleten, melyen üzemelnek, nincs villamos-ellenállásuk. Ezért nincs negatív befolyásuk az áramhálózat stabilitására; ellentétben a ma általában használatos fojtótekercsekkel, amelyeknek folyamatosan magas ellenállása van. A fojtótekercseken átlagban 25 kW villamos teljesítményveszteség lép fel.

A szupravezető áramkorlátozókkal több villamos részhálózatot is össze lehet kötni, és ezzel a teljes hálózat üzembiztonságát és stabilitását növelni. Ráadásul elmarad a villamos komponensek cseréjére vagy beszerelésére szükséges többletráfordítás a hálózatok megerősítése céljából.