A következő generációs internet úgy tűnik a fejünk fölül fog jönni, műhold flották fogják biztosítani szeléssávú elérést. Óriási harc kezdődött meg azért, hogy ki tudja hamarabb megvalósítani ezt az elképzelést. Dollár milliárdokat fektetnek be azzal a céllal, hogy minél hamarabb kiaknázzák ezt a lehetőséget.

európa műholdfelvétel

A jelenlegi internetszolgáltató műholdak geostacionárius pályán mozognak, azaz olyan sebességgel keringnek a föld körül, ahogy a föld forog, így mindig ugyanazon térség fölött maradnak. Ez a távolság azonban már lassítja a szolgáltatást, ami már nem felel meg a mindennapi internet-használati szokásainknak.

Hogy ezt kiküszöböljék, közelebbi pályán elhelyezkedő műholdakat szeretnének fellőni. Az elsők között a OneWeb vállalat van. Összesen 648 műholdat szeretne pályára állítani 1200 kilométeres magasságban. Így a rádiójeleket már sokkal hatékonyabban lesznek képesek a földre juthatni.

A SpaceX a bejelentései alapján ugyan ezt tervezi, annyi különbséggel, hogy ők 4000 műholdat fognak fellőni. Ezt az elképzelést méltán híres Google is támogatja, 1 milliárd dollárt fektettek a SpaceX vállalkozásba.

Jelenleg a megfelelő technológiát fejlesztik ahhoz, hogy a leggazdaságosabb módon tudják kiépíteni a műholdas rendszert. A SpaceX többször felhasználható rakétákat tervez, így jócskán csökkentheti a kiadásait, főleg ha valóban 4000 műholdat fog feljuttatni. Ezen felül a műholdak méretével és súlyával további csökkenthetik költségeiket.

Kíváncsian várjuk mi lesz a verseny vége, és ez hogyan fogja megváltoztatni a jövő technológiai fejlődését, illetve internetezési szokásainkat.