Az első egyenáramú összeköttetés, a BorWin2 átadása (ld. Siemens Hírek 2015. febr. 5.) után röviddel a másodikat, a HelWin 1-et is átadták a megrendelő TenneT részére. A német-holland hálózati üzemeltető már meg is kezdte ennek kereskedelmi üzemeltetését. A HelWin1 összeköttetés offshore platformja a part előtt 85 km-re áll, a nevét adó Helgoland szigettől észak-nyugatra. Ezzel az összeköttetéssel akár 575 MW ökoáramot is át lehet vinni, ami több mint 700 000 német háztartás ellátására elegendő. Két szélpark, a Nordsee Ost és a Meerwind Süd/Ost turbinái vannak rákapcsolva. Jelenleg ezekből 260 megawattnyi teljesítményt visznek át, de ez gyakorlatilag naponta újabb és újabb szélturbinákkal bővül. A Meerwind Süd/Ost 80 Siemens szélturbinából áll, amelyek a 3,6 MW-os teljesítményosztályba tartoznak.

BorWin

Kép: Waerfelu, CC 3.0, Wikimedia Commons

A HelWin 1-gyel együtt a TenneT már összesen 2000 megawattnyi átviteli kapacitással rendelkezik a német Északi-tengerben. Ezzel a tervezettnél korábban már majdnem egyharmadát teljesíti a szövetségi kormány által 2020-ra kitűzött 6500 MW-os célszámnak.

Az átviteli üzemeltető TenneT 2010-ben bízta meg a Siemensből és az olasz kábelspecialista Prysmianból álló konzorciumot a HelWin 1 létesítésével.  A Siemens összesen öt északi-tengeri hálózati összeköttetésen dolgozik a TenneT-nek. Ezek közül kettő, a BorWin2 és a HelWin1 már normál üzemben működik. 2015 első felében egymás után további kettő, a SylWin1 és a HelWin2 is üzembe áll. A legújabb összeköttetésre, a BorWin3-ra 2014 tavaszán kapott megrendelést a Siemensből és a Petrofacból álló konzorcium. A Siemens részvételével a TenneT számára megvalósuló összeköttetések összes átviteli kapacitása 3,8 GW-ot (3800 MW-ot) tesz majd ki, ami aritmetikailag számítva ötmillió háztartás áramellátására elegendő.

A Siemens egyenáramú technikának köszönhetően alacsony, a kábelveszteséggel együtt is mindössze 4%-os átviteli veszteségű HVDC berendezéseket az offshore tengeri platformokon és a megfelelő szárazföldi konverter-állomásokon szerelik fel. A szélturbinák által generált váltakozóáramú teljesítményt a platformokon egyenáramúvá alakítják, a tengeri kábelen a szárazföldre továbbítják, majd a földi állomáson visszaalakítják váltakozóáramúvá, amelyet betáplálnak a nagyfeszültségű hálózatba. 80 km-nél nagyobb kábelhossz felett a HVDC az egyetlen hatékony átviteli megoldás.

A Siemens által alkalmazott HVDC-Plus technika kevésbé komplex és igen helytakarékos, ezért predesztinált a nyílt tengeri felhasználásra. A klasszikus HVDC-változattal ellentétben, amely szárazföldi átvitel céljára széles körben elterjedt, a HVDC-Plus-t alkalmazó létesítmények szabályozni tudják saját magukat. Mivel a szélenergia eredetű áramtermelés erős ingadozásoknak van kitéve, a Siemens HVDC-Plus alkalmazása lényegesen növeli a hálózati biztonságot.