A cél a Siemens-gázturbinák hatékonyságának további fokozása, és rugalmasságuk növelése különféle folyékony és gázállapotú tüzelőanyagok tekintetében. A Siemens kereken 100 millió eurót invesztált az új K+F telephelybe, amely a Siemens berlini gázturbinagyárához tartozik.

gasturbine

A gázturbinában különféle tüzelőanyagokat ‒ mint földgázt vagy folyékony tüzelőanyagokat ‒ nagy nyomáson levegővel kevernek, és modelltől függően maximálisan 24 égőben gyújtanak meg. A Siemens gázturbina portfóliójába az 5-400 MW kapacitású modellek tartoznak.

Az új tesztközpont, amely 36 000 m2 területen létesült, fontos szerepet játszik a turbinák fejlesztésében. Ludwigsfeldében több tesztcella áll rendelkezésre, amelyekben az égési folyamatokat valósághű körülmények között elemzik és optimalizálják.

A tesztek során egy vizsgált berendezésen különféle mérési változók ‒ pl. teljesítmény, hatásfok, emissziók, lángstabilitás ‒ értékét állapítják meg. A cél az, hogy a turbinákat új tüzelőanyagokra minősítsék, és így új felhasználási területeket tárjanak fel. Ennek során vizsgálják az égők és turbinák viselkedését szennyezett gázok, alacsony kalóriaértékű folyamatgázok (pl. kokszgáz vagy kohógáz) vagy folyékony tüzelőanyagok (nyersolaj, nehézolaj, könnyűbenzin, és más, a petrokémiai iparban keletkező kondenzátumok) elégetésekor.