Megkezdődött a visszaszámlálás: a Solar Impulse, felszállásra kész! Az ABB innovációs és technológiai együttműködő partnere a kísérleti projektnek, amelynek keretén belül Bertrand Piccard és André Borschberg napenergiával hajtott repülőgépükkel körberepülik a Földet.

Solar Impulse

Kép: Matth1, CC 3.0, Wikimedia Commons

A gép jelenleg az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dzabiban található Al Bateen Executive reptérről hamarosan elindul az Ománi Szultánság fővárosa felé, Muscatba (célállomása: Muscat Nemzetközi Repülőtér, MCT/OOMS). Ez lesz a Solar Impulse első repülőútja Abu Dzabiból. A fosszilis üzemanyagot nem igénylő, kizárólag napenergia-meghajtású gép kb. 12 óra alatt teszi majd meg a 400 km-es távolságot. Masdar, a Solar Impulse helyi partnere, látta vendégül és segítette a gép legénységét, hogy elvégezhessék a Si2 összeszerelését és a repülőút előtt szükséges teszteket és gyakorlást. A Masdar építi Masdar City-t, amely kiváló példája lesz megújuló energiaforrások és a tiszta technológiák használatára.

A gép elő repülőútjára elkészült az új repülésirányító központ is, aminek az átadásán II. Albert monacói herceg is részt vesz. Ez a központ fogja irányítani a Solar Impulse első világkörüli útját, illetve műholdas kapcsolaton keresztül ideérkeznek majd be a repülőút legfontosabb adatai. Az irányító központ személyzetének lesz a feladata, hogy elemezze a meteorológiai adatokat, kiszámítsa a repülés pontos útvonalát, illetve szükség esetén módosítsa az útvonalat, beszerezze a fel- és leszállási engedélyeket, és megoldja az esetleges technikai problémákat.

Az ABB és a Solar Impulse szívügyének tekinti a megújuló energiaforrások hasznosítását, ezért folyamatosan olyan új és kreatív módszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek hozzájárulnak a jövő energiával kapcsolatos kihívásainak újszerű megoldásához. Mindkét cég jelentős technológiai fejlesztésekkel büszkélkedhet a megújuló energia felhasználók számára történő átalakítása terén, valamint az energiatárolás területén.