A Siemens egy nyílt felhő platformot épít nagymennyiségű ipari adatkészletek elemzése céljából. Ez olyan adat alapú szolgáltatások számára biztosít fórumot, mint amilyeneket a Siemens kínál az előrejelző karbantartási, eszköz- és energetikai adatkezelés tekintetében. Az eredeti berendezésgyártók (OEM) saját alkalmazásokat is létrehozhatnak az adatelemzés nyílt infrastruktúrájának hasznosítása céljából. Például lehetőség nyílik az adatok elemzésére az OEM gyártók gépparkja üzemelésének optimalizálásához (szolgáltatásként nyújtott platform). Szándékunk szerint az új felhő platform a SAP HANA® Cloud Platform technológiáját fogja hasznosítani.

felhő

Az SAP belső memória technológiája alapján készülő SAP HANA Cloud Platform egy nyílt platform, amellyel az ügyfelek és fejlesztők a felhőben fejleszthetik, bővíthetik és működtethetik alkalmazásaikat. „Az új felhő platform kialakítása nagy előrelépést fog jelenteni az automatizálás digitalizálása terén. Az ipari adatok nagyteljesítményű elemző szolgáltatásai fontos részét képezik a vállalati digitális stratégiánknak” – jelentette ki Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja.

Ez a fejlesztés tovább bővíti a Siemens 2014-ben még nem nyilvános adat alapú szolgáltatásait. Ez az üzemi adatszolgáltatás folyamatosan eltárolja, feldolgozza és elemzi a gépek és rendszerek adatait, miáltal valódi hozzáadott értéket nyújt a gyártó vállalatok számára. Például az „Eszköz elemzés” szolgáltatással a vállalatok növelhetik a gépek, gyártósorok vagy teljes rendszerek rendelkezésre állását folyamatos online figyelési funkció segítségével. Az intelligens séma-felismerés vagy szimuláció a potenciális problémák megfelelő időben történő felismerésére szolgál, így lehetővé téve a szükséges javító intézkedések megtételét még a tervezett leállások előtt. Az „Energia Analitika” energetikai adatkezelő szolgáltatás az üzemeltetőket támogatja a felhasznált adatok átláthatóságának biztosítása, és rejtett energia-megtakarítási potenciálok feltárása által.

Az új felhő platform létrehozásával a Siemens Üzemi adat szolgáltatásait az Üzemi felhő szolgáltatásokkal bővíti ki. A SAP HANA Cloud Platform alapján egy nyílt IT ökoszisztémát hoznak létre: Az OEM gyártók és alkalmazásfejlesztők nyílt interfészen keresztül férhetnek hozzá a platformhoz, hogy azt saját szolgáltatásaik és analitikájuk céljára használhassák – ilyen a gépi berendezések, ipari robotok vagy ipari gépek (például a világ bármely részén működő kompresszorok és szivattyúk) online figyelése. A kódolt kommunikáció és a tanúsított adatközpontok használata magasszintű biztonságot nyújt az adatok tárolása és feldolgozása során. Ennél a legfrissebb kiberbiztonsági technológiákat alkalmazzuk.

Az ipari nyílt felhő platform jelenleg a tesztelés fázisában van, és azt fokozatosan fogjuk elérhetővé tenni további felhasználói csoportok számára az év folyamán.