A Siemens és az egyiptomi kormány határozott megállapodásra jutott egy 4,4 GW kapacitású, kombinált ciklusú erőmű felépítésével és 2 GW szélenergia kapacitás kiépítésével kapcsolatban. A Siemens gyárat fog építeni Egyiptomban szélturbinák rotorlapátjainak előállítására, amely akár 1000 munkahelyet is teremthet, és ezáltal csaknem megháromszorozza a Siemens jelenlétét az országban. Az esemény alkalmával aláírt további két együttműködési megállapodást is beleszámítva Egyiptom áramtermelési kapacitása komoly mértékben, mintegy egyharmadával fog megnövekedni, nagyobb részben 2020-ra.

gázturbina

Kép: Siemens

A megállapodások értelmében a Siemens 6,6 GW kapacitást elérő, további kombinált ciklusú erőművek, valamint a megbízható áramellátás érdekében tíz alállomás megépítésére fog ajánlatokat tenni. A megállapodásokat Egyiptomi Gazdasági Fejlesztési Konferencián írta alá Sarm el-Seikben Saker al-Markabi egyiptomi villamosenergia ipari miniszter, Sigmar Gabriel német alkancellár és Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója.

A megállapodás szerint a Siemens, mint kivitelező lesz felelős a Felső-Egyiptomban található Beni Suef erőmű tervezési, beszerzési és kivitelezési (EPC) feladataiért, és helyi partnerekkel fog együttműködni. A 4,4 GW-os erőmű négy modulban fog felépülni, melyek mindegyike két H-osztályú gázturbinából, két hőhasznosító kazánból, egy gőzturbinából és három generátorból fog állni. A Siemens H-osztályú technológiája megfelel Egyiptom elvárásainak, a nagy teljesítményt kombinálva a páratlan hatékonysági szinttel.